Joseph Lubin, mede-oprichter van Ethereum, sprak onlangs over de voordelen van de blockchaintechnologie. Volgens hem kunnen artiesten enorm profiteren van de blockchain. Ook denkt Lubin dat de blockchain goed is voor de journalistiek.

De blockchain, samen met een platform als Ethereum, kan tussenpersonen uit allerlei industrieën wegnemen. Zo ook in de muziekindustrie. Daar hebben vooral tussenpersonen de controle over artiesten, meent Lubin.

Als artiesten de blockchain gebruiken, kunnen zij zelf bepalen hoe ze hun content verspreiden en daarmee de tussenpersoon verwijderen. Lubin stelt daarover:

Ik denk dat artiesten in de muziekindustrie gemiddeld goed zijn voor zo’n 11 of 12 procent van de waarde in de industrie. De grote platenmaatschappijen zijn goed voor zo’n 70 procent van de waarde. We kunnen die platenmaatschappijen op het Ethereumplatform vervangen met slimme contracten.

Wel voegde Lubin daar aan toe dat er nog steeds enkele tussenpersonen nodig zullen zijn. Marketing bijvoorbeeld essentieel blijven om de muziek aan de man te brengen.

Betere ethische journalistieke standaarden

De blockchain zal ook de journalistiek verbeteren volgens Lubin. Vooral ethische standaarden zullen een boost krijgen. Nieuwe platformen zullen hierbij helpen. De mede-oprichter van Ethereum denkt dat een platform zoals Civil hier een goed voorbeeld van is.

Civil is namelijk een platform gebaseerd op de blockchaintechnologie en heeft dan ook een ICO gehouden. Als men Civil-tokens heeft, is men in staat om een mening te geven over journalistieke artikelen op het platform. Lubin denkt dat goed zal zijn:

Als ze bepaalde beloftes breken, kunnen de lezers of luisteraars hen tot de orde roepen. Dat kan door het ongenoegen te laten blijken met de tokens die lezers of luisteraars hebben. Is er te veel onvrede, dan kan een journalist van het platform worden verwijderd.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock

Reacties