De nieuwe variant van het coronavirus zorgt voor veel ongerustheid op de financiële markten. Ook de cryptomarkt ontspringt de dans niet. Bitcoin daalde vrijdag fors en noteert nu aan ongeveer $54 000.

Bitcoin is meer dan 20% gedaald ten opzichte van het recordniveau van bijna $69 000 dat het eerder deze maand bereikte. Hierdoor bevindt bitcoin zich officieel in een bearmarket. Een bearmarket wordt doorgaans gekenmerkt door een daling van 20% of meer ten opzichte van recente hoogtepunten.

Andere cryptocurrencies daalden op vrijdag ook fors. Ether, de tweede grootste cryptomunt, daalde met meer dan 10%. XRP liet een daling optekenen van 9,9% tot net onder 95 cent.

Omicron-variant

Cryptomunten dalen samen met andere risicovolle activa door de paniek over een nieuwe, zwaar gemuteerde variant van het coronavirus. De omicron-variant werd voor het eerst ontdekt in Zuid-Afrika. De nieuwe variant duikt nu op in steeds meer landen. Verschillende landen hebben ook de vluchten uit 6 Afrikaanse landen tijdelijk opgeschort.

Beleggers trekken zich terug uit risicovolle activa voor de relatieve veiligheid van obligaties. De rente op Amerikaanse staatsobligaties is hierdoor sterk gedaald. Obligatierendementen bewegen omgekeerd evenredig met de prijzen.

Bron: CNBC
Foto: iStock

Reacties