De Bitcoin maakte op dinsdag een spectaculaire daling, zelfs voor cryptobegrippen. In slechts een halfuur tijd daalde de prijs met zo’n 1.000 dollar. De daling vond plaats net na een groot aantal gedwongen liquidaties van bitcoin posities op Bitmex, een populaire beurs voor cryptoderivaten.

Zelfs voor de Bitcoin, is dit een vrij zeldzame gebeurtenis,

,aldus Qiao Wang, directeur bij Messari, een onderzoek- en dataplatform gericht op cryptomunten. De prijs begon 20:30 Nederlandse tijd aan zijn vrije val, volgens data van Coindesk.


De long-squeeze op Bitmex

De prijsdaling werd getriggerd door een zogeheten long-squeeze, op Bitmex. Althans dat stelt een bron van Coindesk die anoniem wilde blijven. Een long-squeeze is het tegenovergestelde van een short-squeeze. Het is een situatie waar een groot gedeelte van de markt longposities heeft die in hoge mate geleveraged zijn, dus belegt met geleend geld. Als de prijs dan ook maar iets daalt, kan dat als gevolg hebben dat veel posities gedwongen moeten verkopen.

Bij Bitmex kan men zelfs 100 keer leveragen, dus met iedere euro voor 100 euro beleggen. Data van DataMish geeft de liquidaties van de longposities op Bitmex mooi weer.

Ongeveer een uur voor de daling, rond 19:30 Nederlandse tijd, werden al veel posities met bitcoins geliquideerd op Bitmex. Toen noteerde de prijs per bitcoin op 9.500 dollar. Ongeveer een half uur daarna kwam de grote val, toen nog een groot aantal posities een voor een werden gesloten, waardoor bitcoins werden verkocht.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Reacties