Bitcoin en kwantumcomputers… Moet de digitale munt vrezen voor de nieuwe super supercomputers, of niet? Volgens Peter Todd, een gerespecteerde software ontwikkelaar van de Bitcoin, valt het reuze mee. Want het zal nog jaren duren, voordat kwantumcomputers enig gevaar voor de Bitcoin kunnen vormen.

Het onderwerp is hot, omdat Google onlangs een doorbraak deed met zijn kwantumcomputer. De techgigant wist met de nieuwe soort computer een berekening op te lossen waar een normale computer 10.000 jaar over zou doen. De kwantumcomputer van Google deed er slechts 3 minuten en 20 seconden over.

Maar volgens Todd betekent dit niets voor de Bitcoin. Zo tweette hij:

Waarom kan een kwantumcomputer gevaarlijk zijn voor Bitcoin?

De reden dat de Bitcoin wordt gebruikt, is onder andere omdat het netwerk veilig is. Je kan er zeker van zijn dat een transactie eerlijk is en je kan jouw bitcoins veilig opslaan op de blockchain. De reden dat het netwerk veilig is, komt door de cryptografie die de Bitcoin gebruikt. Ook wel versleuteling genoemd.

De cryptografie kan onmogelijk worden gebroken door normale computers. Normale computers kunnen slechts gokken, om de cryptografie te kraken. Ook wel het gene wat miners dagelijks doen.

Kwantumcomputers werken echter anders dan normale computers. In plaats van bits (nulletjes en eentjes) maken ze gebruik van qubits, nulletjes, eentjes en 0 + 1. Door deze qubits kunnen kwantumcomputers berekeningen in zeer snelle tijd oplossen, die voor normale computers onmogelijk zijn (hier een video over kwantumcomputers).

Zo ook de versleuteling van de Bitcoin, in theorie. In de praktijk zijn kwantumcomputers hier nog niet. En volgens Todd nog lang niet.

Nieuwe kwantum resistente versleuteling

Onlangs kwam aan het licht dat de Amerikaanse National Security Agency (NSA) een nieuwe manier van cryptografie ontwikkelt. Deze nieuwe cryptografie zou resistent zijn tegen kwantumcomputers (want ook kwantumcomputers hebben limieten).

NSA is overigens ook de uitvinder van de cryptografie waar de Bitcoin vandaag de dag gebruik van maakt, genaamd SHA-256.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock