De Bitcoin zal deze week nog de grens van 15.000 dollar doorbreken. Althans dat gelooft Max Keiser, voormalig handelaar op Wall Street. De stijging van de Bitcoin zou volgens Keiser samenvallen met een wantrouwen in centrale overheden, centrale banken en het daarbij horende fiatgeld.

Keiser sprak zijn vertrouwen in de Bitcoin uit in een tweet die hij op 3 augustus verstuurde.

Het beleid van centrale banken

De Amerikaanse centrale bank verlaagde onlangs de rente. In plaats van 2,25 tot 2,5 procent is de Fed-rente nu 2 tot 2,25 procent. De rente verlaging werd overigens al breed verwacht door de financiële markten. Toch ziet Keiser het als iets positiefs voor de Bitcoin.

Want naast de rente verlaging van 25 basispunten, kondigde de Fed ook aan om de rente wellicht nog verder te verlagen als de economische situatie verslechtert. Op het moment lijkt de economische situatie juist goed. Zo noteert de werkloosheid op een laagste punt in jaren. En dat laat sommige marktkenners, zoals Keiser, twijfelen aan het beleid.

Bovendien liet de Europese centrale bank ook weten soepeler monetair beleid te voeren als dat nodig is. Eind juli liet Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, de rentestand onveranderd. Maar Draghi voegde aan de beslissing toe dat de economische data in de eurozone zwak blijft. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met geopolitieke spanningen, zoals handelsoorlogen. En daarom blijft monetaire stimulatie nodig, volgens Draghi.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock