De Bitcoin heeft een flinke smak gemaakt. In een periode van 24 uur noteert de prijs van de digitale munt bijna 1.000 dollar lager. Dat terwijl de traditionele financiĆ«le markten ook diep in het rood kleuren. Met de olieprijs als uitblinker, die zo’n 30 procent lager staat.

Op het moment van schrijven prijst de markt een bitcoin op 7.970 dollar. Hiermee is de digitale munt teruggezakt tot het niveau van begin januari. Toen was de prijs nog aan een opmars bezig. De afgelopen maand heeft deze alleen een pauze ingelast. Zoals te zien is op de grafiek van TradingView.

Meerdere verklaringen

Er zijn meerdere verklaringen voor de scherpe daling van de Bitcoin. Ten eerste zou het een gevolg kunnen zijn van de ravage in de traditionele markten. De Bitcoin wordt namelijk als een risicovolle activa gezien en in tijden van paniek doen beleggers deze meestal als eerste van de hand.

Een tweede verklaring geeft cryptoanalist Kevin Svenson. De gedaalde koers zou volgens hem een gevolg zijn van verkopen van PlusToken. PlusToken is een piramidespel dat veel bitcoins heeft buitgemaakt en deze zouden op dit moment worden verkocht.

Hij vatte het op twitter samen:

Ze bombarderen de markt met verkooporders. We hebben een gigantische whale die zijn munten verkoopt na iedere beweging omhoog.

Hashrate op all-time-high

Miners lijken zich niet veel aan te trekken van de gedaalde koers. De hashrate achter de Bitcoin staat zelfs op een all-time-high en dat duidt op veel vertrouwen van miners. Deze investeren namelijk in hardware om bitcoins te delven. Dit zal een miner alleen doen wanneer hij er vanuit gaat dat de koers in de toekomst op een profitabel niveau noteert.hash-rate-average

Bron: Cointelegraph, Coindesk

Foto: iStock

Reacties