De financiële ratinggigant Morningstar heeft voor het eerst een effect op de blockchain van Ethereum beoordeeld. Het ging om schuldpapier van de Amerikaanse restaurantketen Fatburger. Deze had een totale waarde van 40 miljoen dollar volgens Forbes.

Al eerder kondigde Morningstar aan te kijken naar effecten die zijn uitgegeven via de blockchain. Ethereum heeft zo’n blockchain die deze administratie kan bijhouden. Volgens Morningstar is het mogelijk dat er nog veel meer schuldpapier wordt uitgegeven via de blockchain. Zo zou de totale markt een omvang hebben van 117 biljoen dollar.

De ratinggigant zei over de beoordeling van Fatburger dat het efficiënt werken is met effecten op de blockchain, omdat data veel makkelijker te verkrijgen is. Dat komt door het transparante karakter van blockchains, zo voegde Morningstar toe. De deur voor meer effecten op de blockchain staat daarom open.

Effectenmarkt hervormen

Niet alleen Morningstar is optimistisch over deze use case voor de blockchain. Ook andere marktkenners verwachten dat een blockchain als Ethereum de markt van financiële producten kan hervormen.

Eind januari zei Ajay Tyagi, de Chairman of the Security and Exchange Board in India, dat de blockchain het potentieel heeft om deze markt te hervormen.

Blockchain kan worden gebruikt in het afhandelen en bijhouden van transacties. Het heeft namelijk een groot voordeel dat gegevens eenvoudig worden gedeeld zonder dat er iemand voor hoeft te worden vertrouwd.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock