De Bitcoin is in de afgelopen weken sterk hersteld van de bodem op 12 maart. Dat is alleen niet het geval voor de computerkracht achter de digitale munt. Ook wel de hashrate genoemd. Deze staat vanaf de piek op 1 maart maar liefst 45 procent lager. Zo laat data van Blockchain.com zien.

De hashrate van de Bitcoin geeft aan hoeveel miners actief zijn. Miners zijn speciale computers die bitcoins zoeken en in circulatie brengen. Met de rekenkracht die ze hiervoor gebruiken, beveiligen ze ook nog eens het netwerk.

De blockchain explorer Blockchain.com illustreert de daling:

Bitcoin network hash rate, April 19, 2019–March 27, 2020

Een miner collapse

Een fikse daling van de hashrate is in het verleden vaker voorgekomen. De laatste keer was eind 2018, toen een bitcoin in een korte tijd van 6.000 naar ongeveer 3.000 dollar daalde. Een dergelijk scenario wordt ook wel een miner collapse genoemd, omdat miners het netwerk met vele tegelijk verlaten.

Historisch gezien lijkt dit een goed koopmoment.

Gelukkig voor miners, komt de software van de Bitcoin ze tegemoet. Omdat de kostprijs van miners per bitcoin hoger ligt dan de marktprijs, verlaagt de software de moeilijkheidsgraad om bitcoins te zoeken. Hierdoor wordt het voor miners weer makkelijker en daalt de kostprijs.

Gisteren daalde de moeilijkheidsgraad daarom met 15 procent. Dat is de tweede grootste daling ooit in de geschiedenis van de digitale munt.

Een nog verdere daling

Volgens data van btc.com zal het voor miners in de komende weken nog makkelijker worden om bitcoins te zoeken. De software past de moeilijkheidsgraad iedere twee weken aan en gezien de recente verdere daling van de hashrate zal de moeilijkheidsgraad met nog zo’n 15 procent dalen. Althans dat voorspelt btc.com.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock

Reacties