Bitcoins en andere cryptomunten hebben gefaald als betalingsmiddel en manier van waardeopslag. Stablecoins vormen daarentegen een gevaar voor het bestaande financiële systeem. Dat stelt een rapport van de G7 en de Bank of International Settlements (BIS).

Stablecoins zijn cryptomunten met een stabiele waarde. Vaak een waarde gelijk aan fiatgeld, zoals de dollar of euro. Deze stabiele crypto’s hebben een groot voordeel volgens het rapport.

Stablecoins hebben namelijk een wereldwijd bereik, doordat ze de blockchaintechnologie gebruiken. En deze wereldwijde schaal zorgt er voor dat stablecoins een veel groter publiek bereik hebben dan het bestaande fiatgeld.

Bitcoin heeft gefaald

Cryptomunten met geen stabiele waarde, zoals bitcoins, hebben gefaald volgens het rapport. Dat komt bijvoorbeeld door de zeer volatiele prijzen en andere problemen die voor crypto’s gelden. Zo stelde het rapport:

Eerste generatie cryptomunten, zoals bitcoin, hebben problemen, omdat ze zeer volatiel zijn, limieten hebben tot schaalbaarheid, ingewikkelde gebruikerservaring en problemen met betrekking tot beleid en regulatie hebben. Daarnaast zijn er ook nog andere uitdagingen voor deze crypto’s.

Volgens het rapport hebben deze eerste generatie crypto’s daarom alleen gediend als speculatieve activa. Daarnaast zouden bitcoins goed zijn voor illegale transacties, in plaats van legale transacties.

Libra een dreiging

Het rapport werd op verzoek van de G7 opgesteld. Net nadat bekend werd dat de Libra zou worden ontwikkeld. De Libra wordt ook een stablecoin, met een potentieel groot bereik. Zo zullen netwerken van verschillende grote bedrijven, zoals Facebook, de Libra aanbieden aan gebruikers.

Maar voordat deze stablecoins in omloop komen, moeten verschillende dringende zaken worden aangepakt. De Zwitserse financiële autoriteit, die de Libra overziet, is het eens met deze aanbeveling van het rapport. Daarom roept de autoriteit op tot een internationale samenwerking om de Libra te reguleren.

Bron: Coindesk

Foto: iStock