De Libra zal wellicht een fundamentele verandering ondergaan. Het ontwikkelingsteam van de nieuwe geplande stablecoin overweegt namelijk om meerdere verschillende munten uit te geven, in plaats van één. Dat zei David Marcus, de directeur van de munt.

De reden voor deze mogelijke verandering in koers is de druk van overheden. Deze zijn bang dat de nieuwe munt de geldmonopolie van overheden aantast. Dat komt omdat de Libra een wereldwijde munt zou moeten worden die door de netwerken van Facebook en andere grote bedrijven wordt gebruikt.

Door de felle kritiek van overheden haakten zelfs enkele bedrijven af. Nu wil men bij de Libra ook water bij de wijn doen. Tenminste zo lijkt het, want Marcus zei:

We zouden dit zeker kunnen aanpakken door verschillende stablecoins te ontwikkelen, die allemaal één nationale munt vertegenwoordigen, alleen dan digitaal. Dat is een van de opties waarmee we rekening houden.

Een mandje van wereldmunten

Ondanks de kritiek is het Libra-team nog steeds van plan om de munt te ontwikkelen. Of het nou in een andere vorm is, of niet. De munt zou in ergens medio 2020 van de grond moeten komen.

De Libra zal een stablecoin worden, dat is zeker. Een stablecoin is een cryptomunt met een stabiele waarde. Alleen hoe je die stabiele waarde bereikt, kan op meerdere manieren. Zo wilde de Libra eerst  de munt baseren op een mandje van verschillende nationale valuta’s. Zoals dollars, euro’s, yens en nog andere munten.

Te machtig?

Maar een dergelijke munt zou heel krachtig kunnen zijn, en daarmee macht van overheden kunnen afpakken. Marcus ziet daarom in dat zijn team het misschien wel over een andere boeg moet gooien. En de munt dus moet opsplitsen. Hij zei:

Waar we om geven is de missie en er zijn een aantal manieren om dit aan te pakken. We zullen behendig moeten zijn.

Bron: Coindesk, Reuters