De Bitcoin kan nog wel eens flink in waarde dalen. Zo geven analisten van JP Morgan de Bitcoin een koersdoel van 1.260 dollar als de berenmarkt nog langer aanhoudt. Rond 2.400 dollar zal de Bitcoin enige support hebben volgens de bank.

Naast het koersdoel stellen de analisten dat cryptomunten geen bewezen waarde hebben. Wel is JP Morgan positief over de blockchaintechnologie. Hoewel de analisten van de bank stellen dat de technologie pas over drie tot vijf jaar toegevoegde waarde zal hebben voor banken.

Bitcoin heeft alleen in een doemscenario nut

JP Morgan is sceptisch over cryptomunten. De bank stelde dat de digitale activa alleen nut hebben in een doemscenario. Hierin zouden investeerders wereldwijd alle vertrouwen hebben verloren in goud, de dollar, andere reserve activa en het gehele wereldwijde betalingssysteem. Zo stelde de bank:

Zelfs in extreme scenario’s zoals een recessie of een financiĆ«le crisis zijn er meer liquide en minder gecompliceerde activa om transacties mee te doen, te investeren en te verzekeren.

JP Morgan is niet alleen sceptisch over bitcoins zelf, maar ook over bitcoinfutures. In de markt voor futures is het aantal professionele investeerders afgenomen volgens de bank. Individuen nemen hier nu een groter deel voor hun rekening.

Uiteindelijk zal het gebruik van cryptomunten voor betalingen – het beoogde doel van de digitale activa – ook een erg lastige uitdaging zijn, aldus de analisten van de bank. Zo zijn er niet voldoende winkeliers die cryptomunten accepteren als betaalmiddel, tenminste in 2018.

De blockchaintechnologie heeft potentieel

Over de blockchain, de onderliggende technologie van cryptomunten was JP Morgen positiever. Zo stelde de bank dat de blockchain zeker voordelen kan bieden. De blockchain kan namelijk kosten drukken voor globale spelers en processen digitaliseren volgens de bank.

Bron: Reuters

Foto: iStock