De cryptomunt Bitcoin Cash is onlangs gesplitst in twee nieuwe varianten. Dit resulteerde in twee blockchains. Op het moment kan u beter wegblijven van een van deze blockchains. Dat is namelijk de blockchain van de variant Bitcoin SV.

Dat komt omdat het netwerk van Bitcoin SV gecentraliseerd is. Meer dan 50 procent van de gegenereerde computerkracht om het netwerk te onderhouden is namelijk in handen van één partij, genaamd Coingeek. Coingeek is een miner van Bitcoin SV.

De afbeelding is afkomstig van Coin.Dance. Deze houdt activiveit van blockchains bij, waaronder die van twee varianten afkomstig uit de fork van Bitcoin Cash.

Het gevaar van centralisatie

Het grote gevaar van deze centralisatie van computerkracht is dat Coingeek de transactiegeschiedenis van de cryptomunt kan bepalen.

Coingeek kan dus transactie die in het verleden hebben plaatsgevonden terugdraaien of zijn eigen munten dubbel uitgeven. Dit gaat tegen alle principes in waar de Bitcoin (de oorspronkelijke versie van Bitcoin SV) voor staat.

De Bitcoin is namelijk uniek omdat het decentraal wordt bestuurd. Het is daarom onafhankelijk van een autoriteit of partij. Maar Bitcoin SV is dit niet. Het lot ligt als het ware in handen van de miner Coingeek.

De tegenhanger van SV doet het beter

De tegenhanger van Bitcoin SV, Bitcoin ABC doet het beter qua verdeling van computerkracht. Zo is ABC niet afhankelijk van een centrale partij, volgens data van Coin.Dance.

Onlangs waarschuwde Kraken haar gebruikers ook voor de risico’s van Bitcoin SV.

Bron: Coin.Dance

Foto: iStock