Bitcoin is opnieuw fors aan het stijgen nadat Tesla CEO Elon Musk op zondag tweette dat de elektrische autobouwer bitcoin opnieuw zou gaan accepteren. Een voorwaarde is wel dat de helft van alle bitcoin moet gemined worden met behulp van groene energie.

De prijs van bitcoin steeg op maandag naar boven de $40 000, wat een stijging is van meer dan 12% ten opzichte van de dag ervoor.

Het idee van Musk is een manier om ervoor te zorgen dat Tesla zijn groene imago behoudt. Het is echter onduidelijk hoe er gaat gecontroleerd worden dat er wel degelijk groene energie gebruikt wordt door bitcoin-miners.

Milieu-impact

Tesla begon eind maart met het accepteren van bitcoin als betaalmiddel. In mei verklaarde Musk echter dat het bedrijf deze plannen terugschroef door de hoge impact van het minen van bitcoin op het milieu

Elders kondigde de Iraanse regering in mei een verbod aan op het minen van bitcoin en andere cryptocurrencies tot 22 september. Verschillende grote steden in het land kregen te kampen met stroomstoringen die deels te wijten zouden zijn aan het energie-intensieve minen van crypto’s.

De milieu-impact van het minen van bitcoin is daardoor onder de loep gekomen.

Bitcoin zal in China naar verwachting meer dan 130 miljoen ton aan koolstofemissies generen tegen de tijd dat het energieverbruik van de technologie in 2024 zijn hoogtepunt bereikt.

Volgens Bank of America is er daarom leiderschap van China nodig om effectief groene energie voor het minen van bitcoin te gebruiken. Het land neemt ongeveer 66% van de totale bitcoin-mining voor zijn rekening.

Bron: CNN

Foto: iStock

Reacties