Miljardair en investeerder Mark Cuban is zeer bullish over de toekomst van decentralized finance (DeFi) en decentralized autonomous organizations (DAO). Hij verwacht dat deze technologieën een gevaar zullen vormen voor de traditionele banken.

DeFi toepassingen hebben als doel traditionele financiële systemen efficiënter en inclusiever te maken. DAO’s kunnen dan weer deze DeFi toepassingen en andere projecten besturen en overzien.

DAO’s zijn vergelijkbaar met traditionele bedrijven of organisaties maar in plaats daarvan zijn ze volledig digitaal en hebben ze geen managers. Regels worden gecodeerd in slimme contracten op de blockchain. En leden (iedereen met de token van een DAO) stemmen over alle beslissingen.

Via DeFi-lending kunnen gebruikers bijvoorbeeld cryptocurrency uitlenen, zoals een traditionele bank dit doet met fiatvaluta, en als uitlener rente verdienen. DeFi-lendingtoepassingen zoals Aave, Compound en Maker worden bestuurd door DAO’s.

Bedreiging voor traditionele banken

De structuur van deze gedecentraliseerde processen is één van de dingen die Cubans interesse wekken. Hij is van mening dat DeFi op termijn een serieuze concurrent zou kunnen worden voor traditionele banken.

Hij benadrukt dat DeFi-lendingtoepassigen op banken lijken, maar toch ook zeer verschillend zijn. Zo’n toepassing is een volledig geautomatiseerd platform zonder bankiers, gebouwen, cash, geen kredietrating, … Alles wordt gecontroleerd door slimme contracten, waardoor het volledig geautomatiseerd is. Je hoeft van niemand toestemming te krijgen en het duurt slechts enkele minuten om een lening af te sluiten.

Cuban erkent wel dat er risico’s zijn verbonden aan DeFi en dat er technische problemen moeten worden opgelost, maar zegt toch dat deze technologie de toekomst is van persoonlijk bankieren.

Cuban besluit:

Er zijn heel wat financiële instellingen die zich zorgen zouden moeten maken.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties