Afgelopen weekend zag de cryptomarkt een enorme daling in slechts enkele minuten. De prijs ging op zondag van iets meer dan 12.000 dollar naar 10.600 dollar en zette een golf van gedwongen verkopen in gang; totaal een miljard dollar. Toch lijkt de markt zich niet druk te maken. Want veel handelaren halen hun bitcoin bij beuren vandaan.

De in- en uitstroom van bitcoins of andere cryptomunten is een belangrijke indicator voor de richting van de prijs. Als bitcoin naar beurzen worden gestuurd, worden waarschijnlijk verkocht en dat leidt uiteindelijk tot een lagere prijs. Alleen hoe minder bitcoins op beurzen, hoe minder verkopen en een waarschijnlijk hogere prijs.

Na het prijsspektakel van afgelopen weekend zien we een een netto-uitstroom van beurzen. Om precies te zijn 4.264 bitcoins. Tenminste dat laat data van Glassnode zien.

Verkoopgolf

In de cryptomarkt komt het wel vaker voor dat prijzen enorm hard stijgen of dalen in slechts enkele minuten. Iedereen is namelijk vrij om zijn positie zomaar van de hand te doen. Op het moment dat grote spelers dit doen, zal de prijs flink bewegen.

Zo’n beweging zet vaak een reeks van gedwongen verkopen of aankopen ingang, als gevolg van openstaande hefboomposities. Op het moment de prijs flink is gestegen, hebben handelaren over het algemeen meer hoop en durven ze risicovollere hefbomen aan. Dat was dit weekend ook het geval, zo was het aantal uitstaande futureposities op BitMEX hard gestegen. Wanneer de prijs dan even tegenzit, kan dat tot een grote verkoopgolf leiden. In dit geval verkopen ter waarde van één miljard dollar.

Volgens geruchten werd de verkoopgolf ingang gezet door een whale uit Azië. Deze verkocht op het niveau van 12.000 dollar zijn posities, waarna de kettingreactie, zoals wel vaker, begon te werken.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Reacties