Waar de traditionele financiële markten in het weekend slapen, gaat crypto gewoon door. En hoe! Er vond een enorme shortsqueeze plaats, waardoor de grootste DeFi-munt, Chainlink, ruim 50 procent steeg.

De top 10 grootste cryptomunten per marktkapitalisatie heeft dan ook een verandering ondergaan. LINK heeft momenteel een waarde van 4,8 miljard dollar volgens Coinmarketcap en haalt daarmee grote munten als Bitcoin SV en Litecoin in.

Het gevolg van een enorme waardestijging, zoals op de grafiek van Tradingview te zien is.

LINK-USDT daily chart

Fraude?

Een flink aantal handelaren speculeerde op een koersdaling van Chainlink. Dat was bijvoorbeeld te zien aan de ‘funding rate’ op het futuresplatform van Binance. Deze noteerde negatief, rond -0,02%, en dat betekent dat aanzienlijk veel handelaren speculeerden op een daling.

En zoals wel vaker voorkomt in de cryptomarkt moeten handelaren met een hefboom gedwongen posities van de hand doen, door een koersbeweging de andere kant op. Zo is bij de Bitcoin vaker voorgekomen. Bij een shortsqueeze leidt dat tot een enorme koopdruk.

De reden voor het hoge aantal shorts in de markt was een merkwaardig rapport van een nieuwe investeringsfirma, genaamd Zeus Capital. Deze schreef een vernietigend rapport over Chainlink.

De firma ging zelfs zo ver dat het betaalde promotie op Twitter inzette om een zo’n groot mogelijk deel van de markt dezelfde kant op te krijgen.

Kritiek

Wel kan men vraagtekens zetten bij de geloofwaardigheid van Zeus Capital. Zo is het rapport rond Chainlink de enige die het ooit heeft geschreven. Daarnaast zijn er geen teamleden te vinden en bestaat er al een investeringsfirma genaamd Zeus Capital uit London. Er was dan ook veel kritiek op het rapport.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock

Reacties