Over de afgelopen maanden is de volatiliteit weer toegeslagen in de cryptomarkt. Zo viel de prijs van een Bitcoin van zo’n 6.000 dollar naar 3.000 dollar, waarna de prijs weer iets opleefde. Maar als we analyseprovider Flipside Crypto mogen geloven staan we aan het begin van nog meer koersschommelingen.

De analisten van Flipside Crypto ontdekten namelijk dat een groot aantal inactieve – 6 tot 36 maanden – Bitcoinadressen nu ineens actief zijn geworden.

Onder deze adressen zitten ook whales, dat zijn adressen die enorm veel bitcoins bezitten.

De trend die nu gaande is, lijkt op dezelfde activiteit die voorafging aan de grote koersschommelingen in 2015 en 2017 stelde Eric Stone, baas van datascience bij Flipside. Twee jaar geleden resulteerde die activeit in de bullmarkt die de prijs naar 20.000 dollar bracht.

Stone stelde over de ontwikkeling die gaande is:

Het is zeker een grote verschuiving. Er is nu meer potentieel voor grote prijsschommelingen dan normaal.

Whales hebben een enorme invloed

De laatste maanden worden dus veel inactieve adressen opeens actief. Zo laat een grafiek van Bloomberg zien dat het aantal inactieve adressen de afgelopen maanden met één miljoen is gedaald.

Onder deze actieve adressen zitten ook whales volgens Flipside. En de invloed die deze hebben is enorm. Zo is de waardeverdeling bij de Bitcoin vrij geconcentreerd. Er zijn namelijk zo’n 1.000 adressen die samen 85% van alle bitcoins bezitten. Veel van deze adressen zijn het laatste jaar of jaren inactief geweest.

Omdat de whales zo’n groot aandeel hebben in de Bitcoin is hun invloed op de prijs zeer groot. Het is alleen onduidelijk wat de intenties van de whales zijn. Of ze willen kopen of verkopen weet Flipside niet.

Stone stelde wel dat hij gelooft dat de whales actiever zullen zijn in de toekomst:

Het feit dat deze wallets recent actief zijn geweest doet ons geloven dat ze snel weer actief worden. Draai het eens om: We hebben geen reden om te verwachten dat ze voor de komende twee jaar nog steeds inactief blijven.

Bron: Bloomberg

Foto: iStock