De cryptobeurs Bitfinex en de uitgever van stablecoin Tether Limited zijn opnieuw aangeklaagd voor marktmanipulatie. De manipulatie zou zijn gepleegd door USDT stablecoins op kritische momenten in de markt te brengen.

Bitfinex en Tether behoren tot dezelfde eigenaar, genaamd iFinex. De holding van de bedrijven werd eerder al door de aanklager van New York beticht van marktmanipulatie.

De advocaten Eric Young en Adam Kurz klaagden iFinex deze keer aan op grond van de zaak van de aanklager van New York. En dat is de tweede rechtszaak in korte tijd tegen iFinex, zo waren er eerder andere advocaten die de cryptobedrijf voor de rechter sleepten.

Marktmanipulatie en wetenschappelijk bewijs

Volgens Young en Kurz hadden Bitfinex en Tether een monopolie in de cryptomarkt en daarmee manipuleerden ze de markt en vertelde het onjuiste waarheden. De advocaten zeiden:

Toen de bitcoin daalde drukten de bedrijven USDT’s bij en verhoogden ze kunstmatig de prijs van de bitcoin. Na deze kunstmatige verhoging werden de aangekochte bitcoins weer omgezet naar USDT om de reserves van Tether aan te vullen.

Bovendien is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de zaak rondom Tether. Professoren van de Universiteit van Texas zouden wetenschappelijk hebben bewezen dat het bijdrukken van USDT er voor zorgde dat de prijs per bitcoin 20.000 dollar bereikte. Zo niet, dan zou de prijs per bitcoin slechts 10.000 dollar hebben bereikt.

Naast de marktmanipulatie zou Tether ook niet eerlijk zijn geweest over de reserves die het achter de hand zou hebben. Want een stablecoin USDT vereist per USDT één dollar op de bankrekening van Tether. En het bedrijf zou slechts 74 procent van de USDT in omloop kunnen garanderen.

Bitfinex spreekt tegen

Bitfinex liet in en eigen blogpost weten totaal niet te zien in de aanklacht. Volgens het bedrijf is het een poging van advocaten om iFinex zwart te maken ten bate van de eigen portemonnee. Zo hebben de advocaten een goede zaak aan iFinex. De cryptobeurs schreef:

Zoals we vorige maand voorspelden blijven advocaten Bitfinex en Tether gebruiken voor eigen winstbejag.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS

Reacties