Steeds meer centrale banken onderzoeken de mogelijkheid om een “central bank digital currency” (CBDC) uit te geven. Volgens de Bank of England zal het echter nog lang duren vooraleer de uitgifte van een CBDC werkelijkheid zal worden, tenzij je China bent.

De Britse centrale bank verklaarde dat ze haar onderzoek naar een CBDC volop verderzet. Wanneer het onderzoek positief is zal het echter nog tot zeker 2025 duren voordat de “britcoin”, zoals de digitale variant van de Britse pond wordt genoemd, effectief zal worden uitgegeven.

De stijgende belangstelling voor bitcoin en andere cryptocurrencies heeft de ambities van centrale banken om hun eigen digitale munten te ontwikkelen weer aangewakkerd. Tot nu toe verlopen de meeste CBDC-projecten echter in een tergend traag tempo.

Enkel China, dat het voortouw nam in de ontwikkeling van een CBDC, maakt echt progressie. De centrale bank is reeds druk bezig met het uittesten van een virtuele versie van de yuan in verschillende provincies. Experts zeggen dat de People’s Bank of China waarschijnlijk de eerste zal zijn die een CBDC volledig lanceert.

Aandachtspunten

Er moeten echter nog heel wat problemen opgelost worden bij de ontwikkeling van CBDC’s. Onder andere het waardborgen van de privacy en het vermijden van financiële censuur zijn enkele aandachtspunten.

Bankiers vrezen ook dat CBDC’s hun rol in het financiële stelsel kunnen ondermijnen, waardoor het risico van een bank-run toeneemt. Consumenten zouden hierbij massaal hun deposito’s rechtstreeks bij centrale banken kunnen plaatsen, in plaats van hun geld bij gewone banken te houden.

Welke vorm de CBDC’s uiteindelijke zullen aannemen is nog niet duidelijk. Wat echter wel zeker is, is dat er een aanzienlijke verschuiving zal plaatsvinden van analoog naar digitaal.

Bron: CNBC
Foto: iStock

Reacties