Digitale munten zullen in de toekomst steeds belangrijker worden. Nadat Facebook vorig jaar de beleidsmakers schokte met het plan om een digitale munt te lanceren, hebben centrale banken de discussie aangezwengeld over hoe zij hun eigen virtuele geld kunnen creëren. Deze munten zouden dan Central Bank Digital Currencies of kortweg CBDC’s genoemd worden.

Enkele centrale banken hebben een ruw kader bedacht over hoe zo’n systeem zou kunnen werken. Op vrijdag hebben de Bank for International Settlements (BIS) en zeven andere centrale banken, waaronder de Bank of England, Federal Reserve en de Europese Centrale Bank, een rapport gepubliceerd waarin een aantal belangrijke vereisten staan voor CBDC’s.

Het rapport komt als gevolg van het feit dat verschillende centrale banken een eigen digitale valuta overwegen. In het verleden hadden crypto’s en centrale bankiers echter geen goede relatie. Centrale bankiers zijn bezorgd dat crypto’s de deur zullen openen voor illegale activiteiten zoals het witwassen van crimineel geld.

Aanbevelingen van het rapport

De centrale banken hebben onder meer aanbevolen dat CBDC’s complementair moeten zijn aan andere vormen van wettige betaalmiddelen, maar deze niet zullen vervangen. Hiernaast moeten de munten de monetaire en financiële stabiliteit ondersteunen in plaats van schade toe brengen.

Ze verklaarden ook dat de digitale valuta veilig moet zijn, zo goedkoop mogelijk – zo niet gratis – te gebruiken en een passende rol moet spelen voor de particuliere sector.

Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat er 1 en dezelfde digitale valuta zal zijn voor alle landen. De verschillende centrale banken zullen waarschijnlijk elk hun eigen respectievelijke munt uitbrengen.

Benoit Coeure van BIS stelt:

Er zal geen “one size fits all” CBDC komen, als gevolg van nationale prioriteiten en omstandigheden. Het rapport biedt wel een springplank naar een verdere ontwikkeling van CBDC’s.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties