Volgens Christine Lagarde moeten centrale banken openstaan voor cryptomunten. De nieuwe digitale activaklasse brengt namelijk innovatie met zich mee, waarvan de maatschappij kan profiteren.

Lagarde is momenteel de voorzitter van het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Alleen binnenkort waarschijnlijk niet meer. Zo is de topvrouw de favoriet om het stokje van Mario Draghi over te nemen. Die is momenteel president van de Europese Centrale Bank (ECB).

Ook zei Lagarde dat ze de risico’s van cryptomunten kent. Daarom riep ze niet alleen maar op voor het omarmen van de nieuwe technologie. Want centrale banken moeten ook waakzaam zijn om consumenten voor de risico’s van crypto te beschermen.

Grote risico’s versus sociale voordelen

De topvrouw zich bewust van de nadelen van cryptomunten en pleit daarom voor voldoende wetgeving. Dat zal volgens haar zorgen voor meer sociale voordelen. Ze zei:

In het geval van een nieuwe technologie, zoals digitale munten, moet je alert zijn op risico’s. Bijvoorbeeld op het gebied van financiële stabiliteit, privacy of criminele activiteiten. En je moet zorgen voor voldoende regulatie om de technologie voor het publieke goed te laten werken.

Toch moet de wetgeving niet te strict zijn. Want dat zou innovatie tegengaan. Cryptomunten moeten volgens Lagarde zeker de kans krijgen om zich te kunnen ontwikkelen:

Maar dat betekent ook dat je moet erkennen dat de technologie wijdere sociale voordelen heeft en deze moet toelaten om zich te ontwikkelen.

Cryptowetgeving nodig op internationaal niveau

Het is overigens niet de eerste keer dat Lagarde zich uitlaat over crypto. In februari claimde ze dat de wetgeving rond cryptomunten onvermijdelijk is en nodig is op een internationaal niveau.

Daarnaast zei Lagarde dat ze er als ECB-president voor zal zorgen dat instellingen zich voldoende aanpassen aan de snel veranderende financiële omgeving.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock

Reacties