In de navolging van mainstream economen waarschuwt ook Juniper Research in een onderzoek voor een mogelijke crash van de cryptoindustrie. Dit doet het onderzoeksbureau op basis van fundamentele factoren die wijzen in de richting van een crash. Juniper Research is een specialist in de analyse van digitale groeimarkten.

Juniper Research waarschuwt voor een crash op basis van een van de graadmeters van de cryptoindsutrie, namelijk het dagelijkse transactievolume. In het geval van de Bitcoin valt het dagelijkse transactievolume (in bitcoins) van een gemiddelde van 360.000 in eind 2017 naar ongeveer 230.000 in september 2018.

De waarde van het dagelijkse transactievolume in dollars is nog harder gedaald. Namelijk van 3,7 miljard dollar (eind 2017) naar 670 miljoen dollar (september 2018). Een daling van 82 procent!

De gehele cryptomarkt

Juniper Research onderzocht naast de Bitcoin specifiek ook de rest van de cryptomarkt. In het eerste kwartaal van 2018 bedroeg de totale waarde van cryptotransacties iets meer dan 1,4 biljoen dollar. Vergeleken met iets minder dan 1,7 biljoen dollar in heel 2017.

Maar in het tweede kwartaal van 2018 crashte de totale cryptotransactiewaarde met 75 procent! De totale marktkapitalisatie viel naar iets onder de 355 miljard dollar.

Het onderzoek voegde toe: “Op basis van de activiteit tijdens de eerste helft van het derde kwartaal van dit jaar schat Juniper een verdere 47 procent daling van de transactiewaarde kwartaal-op-kwartaal.”

“Kortom, gezien onze zorgen rondom de fundamentele waarde in de waardering van de Bitcoin en de ontwikkelingen rondom veel handelsplatformen, denken we dat de cryptoindustrie op de rand van een crash staat.”

Cryptovaluta als hedge

Juniper Research voegt in het onderzoek toe dat de cryptomarkt zelfs geen rally kon inzetten op basis van onrust op traditionele financiƫlemarkten. Hier doelde het onderzoeksbureau op de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en de onrust rondom een harde Brexit.

Deze factoren zou de cryptoindustrie een goede positie moeten geven, want het staat los van het traditionele financieelsysteem. Juniper Research ziet crypto dus ook als verzekering tegen het financieelsysteem.

Bron: Bloomberg

Foto: iStock