De cryptomarkt heeft weer een flinke tik gekregen. Bijna 13 miljard dollar is verdampt. Nu is de totale cryptomarktkapitalisatie zo’n 200 miljard dollar. Vrijwel alle cryptomunten staan in het rood. Bitcoin bijna vijf procent en Ethereum en Ripple beiden meer dan tien procent.

De verliezen op de cryptomarkt vallen samen met een waarschuwing van het International Monetary Fund (IMF). Het IMF waarschuwde dat cryptovaluta “een nieuwe bedreiging zouden kunnen vormen voor het internationaal financieelsysteem.” Dit stelde de autoriteit en een recent rapport.

De waarschuwing van het IMF is daarom naar alle waarschijnlijkheid de reden van de verliezen op de cryptomarkt.

2018: het jaar van grote tegenslagen

De cryptomarkt zit al vanaf begin van dit jaar in slecht weer. Vanaf de piek die zo’n 820 miljard dollar bedroeg, is de gehele markt nu gedaald naar zo’n 200 miljard dollar. Daarmee staat de cryptomarkt bijna op een jaarlijkse ‘low’.

Er zijn verschillende redenen voor deze daling. Een eerste reden is dat er nog steeds geen Bitoin ETF is goedgekeurd door de Amerikaanse beurswaakhond (SEC). Hier was en wordt nog steeds op gehoopt, maar tot nu toe heeft de SEC alleen maar ETF-aanvragen afgewezen of uitgesteld.

Een tweede reden is dat landen, zoals China, nog steeds een zeer negatief standpunt innemen tegenover cryptovaluta.

Verder hebben er door heel 2018 grote hacks plaatsgevonden. Dit heeft als gevolg gehad dat handelsplatformen minder worden vertrouwd en daarmee de gehele cryptomarkt.

Positieve ontwikkelingen

Al deze factoren hebben bijgedragen aan de daling van de cryptomarkt. Bitcoin is relatief gezien de sterkste munt gebleven van de grotere cryptomunten. Het staat ‘slechts’ 69 procent lager. Ethereum staat 86 procent lager ten opzichte van de piek. Ripple staat zelfs 90 procent lager.

Ondanks de negativiteit in 2018 zijn er ook positieve ontwikkelingen gaande. Zo zijn er steeds meer geluiden dat grote instituties toetreden tot de cryptomarkt. Echter hebben deze positieve geluiden de prijzen niet omhoog kunnen stuwen.

Bron: CNBC

Foto: iStock