Een frappant verhaal in de cryptowereld. Quadriga CX – een cryptohandelsplatform gevestigd in Vancouver, Canada – is in een klap 200 miljoen dollar verloren. Dat komt omdat de CEO van het bedrijf plots is overleden. Hij was de enige die toegang had tot de wallets.

Het platform dat pas vijf jaar bestaat kan niet bij de 190 miljoen Canadese dollars (145 miljoen Amerikaanse dollars) aan cryptomunten op de ‘cold wallets’. Dat zijn wallets met cryptomunten die geen verbinding met internet hebben.

Op deze wallet bewaarde Quadriga cryptomunten zoals Bitcoin, Litecoin, Ethereum en nog andere munten voor klanten. Ook kan Quadriga niet aan een plicht van 70 miljoen Canadese dollars voldoen.

Geen toegang meer tot de fondsen

Gerald Cotton is de overleden CEO waar het om gaat. Hij verliet het leven op 9 december 2018 in India aan de gevolgen van de diekte van Crohn. Hij werd slechts 30 jaar.

Cotton was zeer behoed op zijn online veiligheid. De laptop, mailadres en chatsysteem dat hij gebruikte om het bedrijf te runnen waren allemaal versleuteld volgens Jennifer Robertson – de weduwe van Cotton.

Robertson stelde dat Cotton zelf de verantwoordelijk op zich nam voor het beheren van de cryptomunten, het bankieren en de boekhouding.

Het probleem is dat niemand nu de wachtwoorden van de bedrijfsgegevens kan vinden, stelde Roberston. Experts hebben al geprobeerd om Cotton zijn computer en mobiel te hacken, alleen met beperkt succes, zo zei de weduwe in de rechtbank.

Daaraan voegde Roberston toe:

Na Gerry zijn dood, is Quadriga zijn crypto-inventaris niet meer toegankelijk en het is wellicht verloren.

Complottheorie

Op het moment gaan er flink wat geruchten rond over het verhaal. Bijvoorbeeld op Reddit waar gebruikers spreken van fraude en oproepen tot rechtzaken.

Er wordt zelfs gesproken van een complottheorie die de dood van de CEO ter discussie stellen. De laatste geruchten stellen dat de cryptomunten van Quadriga al verstuurd zouden zijn. Maar het bedrijf stelt geen toegang te hebben tot de fondsen.

Bron: Bloomberg

Foto: iStock

Reacties