Ondanks de flinke prijsdaling wordt de Bitcoin steeds decentraler. Dat is de conclusie van een onderzoek van Canaccord Genuity Group, een Canadees financieel adviesbureau. Het bureau kijkt vooral naar de verdeling van de ‘hashpower‘.

De hashpower is de totale computerkracht die miners gebruiken om bitcoins te minen en zo het netwerk te onderhouden en te beschermen.

Ongeveer vijf jaar geleden was de hashpower namelijk niet goed verdeeld over verschillende partijen. Zo was er in 2014 een partij, genaamd GHash.IO die 50 procent van de computerkracht in handen had.

Op de afbeelding uit het rapport is het verschil te zien tussen toen en nu.

Bitcoin hashrate

Reden van de nieuwe partijen op de markt

Volgens het rapport is het ‘zeer positief’ voor de Bitcoin dat er meer concurrentie is tussen miners. Dit is volgens de onderzoekers een gevolg van verschillende factoren. De meest belangrijkste van deze is de chips die worden gebruikt voor het minen van Bitcoins nu bulkproducten zijn en op grote schaal worden geproduceerd.

Door de concurrentie in de markt van deze chips, ook wel ASIC’s genoemd worden miners steeds efficiënter.

Een voorbeeld hiervan is het bedrijf Canaan Creative die de Antminer S9 van Bitmain niet kon overtreffen. Daarom ging Canaan zijn spullen aan een breder publiek verkopen om toch winst te maken en hierdoor kwamen er veel meer miners bij.

Bitcoin is een concurrerende markt

n een Canaccord citeert in het rapport onderzoek van ARK Invest. De Herfindahl-Hirschman-Index (HHI) – een ratio om concurrentie in een markt te meten – is de afgelopen jaren flink afgenomen. Namelijk van 3.000 in 2013 tot 1.200 momenteel. Een lager getal duidt op meer concurrentie in de markt.

Een HHI van minder dan 1.500 duidt op een concurrerende markt en alles boven de 2.500 duidt op een geconcentreerde markt.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

 

Reacties