Cryptomunten lijken steeds meer hun weg te vinden als nuttig gebruiksmiddel. Althans in Afrika. Daar steeg het aantal kleine crypto transacties met 55 procent op jaarbasis, zo blijkt uit data van Chainalysis.

Kritiek op crypto is vaak dat de use case niet verder reikt dan speculeren. Afrika spreekt het tegen. Veel personen zien in crypto wel heil, omdat het hoge fees, regelgeving en instabiliteit van de munt omzeilt. Abolaji Odunjo, eigenaar van een telefoonwinkel in Lagos, Nigeria, zegt:

Bitcoin helpt mijn zaak te beschermen tegen devaluatie van de nationale munt en draagt tegelijkertijd bij aan de groei van mijn onderneming.

Odunjo gebruikt bitcoins voornamelijk om zijn Chinese leveranciers te betalen.

600.000 transacties per maand

Het totale aantal maandelijkse transacties in crypto bedraagt 600.000 in Afrika. Dit is zowel binnen het continent als buiten de grenzen. Het aantal wordt vooral gedragen door Nigeria, Zuid-Afrika en Kenia.

In kleinere transacties, onder de 10.000 dollar, is vooral groei. Zo groeide dit aantal met 55 procent op jaarbasis gemeten vanaf juni. Totaal is dat goed voor een waarde van 316 miljoen dollar en duidt op gebruik van particulieren.

Dat cryptomunten voor Afrikaanse landen nuttiger zijn dan bijvoorbeeld in Nederland is logisch. Veel Afrikaanse landen hebben last van, soms extreme, devaluatie en instabiliteit van de nationale munt. Voorheen leidde dat alleen tot een vlucht naar dollars. Alleen nu gebruiken Afrikanen steeds meer bitcoins.

Cryptowaarde kruipt dichter naar fiatwaarde

Volgens Chainalysis zal de totale verzonden cryptowaarde gerelateerd aan Afrika het record van 2019 overtreffen. Toen werd totaal 8 miljard dollar verstuurd. Het getal voor 2020 zal dus niet heel veel minder zijn dan de totale fiatstroom. Die zal volgens de Wereldbank 37 miljard dollar bedragen in 2020, waar dat in 2019 nog 48 miljard dollar was.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock

Reacties