Bitcoin is dit jaar enorm volatiel geweest met enorme stijgingen maar ook forse dalingen. Beleggers vragen zich met de jaarwisseling in aantocht af wat 2022 zou kunnen brengen voor de cryptosector.

Het valt niet te ontkennen dat crypto dit jaar steeds meer mainstream is geworden. De totale waarde van alle cryptocurrencies in omloop bedraagt meer dan $2,2 biljoen, met bitcoin goed voor ongeveer $920 miljard van dat totaal.

Ether begint het gat met bitcoin steeds beter te dichten. Ether is de tweede grootste crypto en enorm populair voor smart contracts en NFT’s. De prijs van ether is dit jaar meer dan vervijfvoudigd waardoor de totale waarde van ether rond de $475 miljard ligt.

Volatiliteit

Veel beleggers stortten zich in 2017 op bitcoin en zagen de prijzen stijgen van ongeveer $1 000 tot iets onder de $20 000 in december dat jaar. Toen kwam de cryptocrash die bitcoin deed dalen tot $3 500. De prijs is uiteindelijk hersteld maar dit nam toch zo’n 2 jaar in beslag.

Dergelijke halsbrekende schommelingen in de cryptosector zijn waarschijnlijk van blijvende aard. De sleutel is voor beleggers om te leren deze schommelingen voor lief te nemen en de ups en downs uit te zitten.

Volgens experts zullen steeds meer grote bedrijven zich wagen op de cryptomarkt. Bitcoin wordt gezien als een potentiële bescherming tegen inflatie en stijgende rentetarieven. Deze toenemende acceptatie en legitimiteit zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de cryptomarkt iets minder volatiel zal worden. Tweecijferige stijgingen en dalingen zullen nog voorkomen maar deze zullen minder frequent en hevig zijn dan in de afgelopen jaren.

John Wu, voorzitter van Ava Labs, stelt:

Grote instellingen met diepere zakken kunnen de volatiliteit beter doorstaan.

Bron: CNN
Foto: iStock