De cryptosector is in 2021 steeds meer mainstream geworden. Dit heeft zijn voor- en nadelen waardoor het International Monetair Fonds zich zorgen maakt over de sector.

Het Internationaal Monetair Fonds maakt zich zorgen over de cryptosector. Vooral omdat de ontluikende markt in zo’n snel tempo groeit en de regelgeving niet altijd volgt omdat deze nog vaak in haar kinderschoenen staat.

De totale marktwaarde van alle crypto-activa overschreed in september van dit jaar de $2 biljoen. Dit is een vertienvoudiging van het niveau dat de markt aan het begin van 2020 had.

Een van de risico’s waarop het IMF heeft gewezen is het feit dat veel van de beleggers en instellingen die deze activa verhandelen, niet beschikken over sterke operationele, bestuurlijke en risicobeheer. De instelling voegde hier ook aan toe dat er simpelweg een gebrek is aan regelgeving om beleggers te beschermen. Bovendien is het van mening dat crypto-activa ongewenste deuren kunnen openen voor het witwassen van geld, evenals voor de financiering van terrorisme.

Crypto-influencers

Instellingen maken zich ook steeds meer zorgen over zogenaamde crypto-influencers. De financiële toezichthouder van het Verenigde Koninkrijk FCA, heeft gewaarschuwd voor de link tussen sociale media en crypto-beleggingen.

Volgens Charles Randell, voorzitter van de FCA, worden sociale media influencers vaak betaald door oplichters om hen te helpen nieuwe tokens te promoten. Door de aandacht van deze mensen met een grote aanhang zal de waarde van de munt stijgen waardoor de oprichters kunnen uitcashen en een fortuin kunnen verdienen. De kleine beleggers die deze munten kochten zullen uiteindelijk achterblijven met waardeloze munten, een klassiek “pump and dump” schema.

Bron: CNBC
Foto: iStock

Reacties