De cryptomarkten liggen al het hele jaar in puin na de implosie van de prijzen en het faillissement van enkele toonaangevende bedrijven. Op dit moment lijken de gevolgen zich nog niet te verspreiden naar de traditionele financiële markten. Volgens de Indiase centrale bank zou dit in de toekomst echter kunnen veranderen.
Shaktikanta Das, gouverneur van de Reserve Bank of India, stelde dat de volgende financiële crisis zal worden veroorzaakt door particuliere cryptocurrencies als deze activa wordt toegestaan om te blijven groeien. Volgens Das hebben crypto’s enorme risico’s voor onze macro-economische en financiële stabiliteit.
Met particuliere risico’s bedoelt Das digitale munten als bitcoin.
Das zei dat zijn grootste zorg is dat cryptocurrencies geen onderliggende waarde hebben en noemde ze speculatief. Hij voegde hieraan toe dat hij vindt dat ze verboden moeten worden.
Digitale roepie
De opmerkingen van Das komen op het moment dat de centrale bank haar eigen digitale versie van de Indiase roepie wil invoeren. De Reserve Bank of India begon op 1 december met een proefprogramma voor de digitale roepie voor retail gebruik in bepaalde steden. Bepaalde gebruikers kunnen via apps en mobiele portemonnees transacties verrichten met de digitale roepie.
De digitale roepie is een soort digitale munt van de centrale bank of Central Bank Digital Currency (CBDC). Veel centrale banken in de wereld overwegen de uitgifte van digitale versies van hun eigen munt.
Das zei dat CBDC’s internationale geldtransfers kunnen versnellen en de behoefte aan logistiek, zoals het drukken van biljetten, kunnen verminderen.
De centrale bank van China is wereldwijd het verst gevorderd met de ontwikkeling van een CBDC. Beijing heeft het gebruik van zijn digitale yuan in de echte wereld getest sinds eind 2020 en heeft dit jaar de beschikbaarheid ervan uitgebreid naar meer gebruikers.
Mogelijke bedreiging of niet?
Centrale banken zeiden in het verleden vaak dat cryptocurrencies geen groot risico vormden voor de economie omdat ze een veel kleinere activaklasse vertegenwoordigden. Maar steeds meer experts waarschuwen voor de mogelijke macro-economische gevolgen, vooral als cryptocurrencies ongereguleerd blijven.
Jon Cunliffe, plaatsvervangend gouverneur voor financiële stabiliteit van de Bank of England, zei in juli dat cryptocurrencies mogelijk nog niet voldoende geïntegreerd zijn in het financiële systeem om een onmiddellijk systeemrisico te vormen. Hij merkte wel op dat hij denkt dat de grenzen tussen de cryptowereld en het traditionele financiële systeem steeds meer zullen vervagen.
Het Amerikaanse ministerie van Financiën zei hiernaast in oktober dat crypto-activa-activiteiten risico’s kunnen inhouden voor de stabiliteit van het Amerikaanse financiële systeem en benadrukte de noodzaak van regulering.
Bron: CNBC
Foto: iStock