Nu we in het nieuwe jaar zitten, kunnen we rustig terug kijken op 2019. Wat is er bijvoorbeeld allemaal gebeurt qua hacks in de cryptowereld. Lang niet alle hacks op beurzen halen het nieuws, terwijl er vaak wel voor miljoenen wordt gestolen. Cointelegraph zette de 12 meest impactvolle hacks van 2019 op een rij.

Een risico dat aan cryptomunten kleeft is dat ze gestolen kunnen worden, als je ze op een beurs bewaart. Met aandelen of obligaties heb je hier geen last van, maar met cryptomunten wel (om dit probleem te tackelen kan je jouw crypto’s natuurlijk altijd op een externe wallet opslaan).

Met de 12 meest impactvolle hacks werd er in 2019 maar liefst 292 miljoen dollar aan crypto’s gestolen. Daarnaast betrof een andere hack de diefstal van gebruikersdata van 450.000 gebruikers.

Hacks on crypto exchanges in 2019

Hacks minder impact dan voorheen

Hoewel hackers nog voor een aanzienlijk bedrag aan cryptomunten stolen, lijken de hacks minder impact op de markt te hebben dan voorheen. Wellicht omdat de bedragen in 2019 minder groot waren dan voorheen. In 2018 werd bijvoorbeeld de cryptobeurs Coincheck gehackt en werden cryptomunten ter waarde van ruim een half miljard dollar gestolen.

De reden dat hacks minder impact hebben op de markt heeft volgens marktkenners verschillende redenen. Een reden is dat beurzen goed zijn verspreid en dat de diefstal bij één beurs de prijsvorming niet aantast.

Daarnaast kan een hack voor handelaren juist een reden zijn om bitcoins te kopen en deze naar hun eigen wallet buiten de beurs te sturen, omdat crypto’s daar niet gevoelig zijn voor hackers (tenminste als de crypto’s op een hardware wallet staan). Hierdoor kan het juist zo zijn dat prijzen stijgen wanneer een beurs wordt gehackt.

Foto: iStock

Reacties