Decentrale cryptoplatformen worden steeds populairder. Toch is niet iedereen fan van deze nieuwe ontwikkeling. De Bank voor Internationale Betalingen (BIB), een overkoepelende groep van centrale banken, verklaarde in een rapport dat zij bezorgd is over een “decentrale illusie” en vraagt extra regelgeving.

Decentralized Finance of DeFi is een snelgroeiend onderdeel van de cryptosector. De platformen bieden traditionele financiële producten zoals leningen en spaarrekeningen aan zonder de tussenkomst van gereguleerde tussenpersoon zoals banken.

Veel DeFi-diensten zijn gebouwd op het Ethereum-netwerk, het blockchain-netwerk achter de tweede grootste cryptocurrency ter wereld. Transacties worden gefaciliteerd door zogenaamde smart contracts, die verschillende processen automatiseren.

Toezichthouders maken zich echter steeds meer zorgen over deze platforms. Volgens de toezichthouders zijn veel van de DeFi-platforms niet zo gedecentraliseerd als ze adverteren. Om deze reden vragen ze meer regelgeving voor de sector om beleggers te beschermen en het vertrouwen in de markt te bevorderen.

Hackers

Er zit op dit moment meer dan $100 miljard op Ethereum-gebaseerde DeFi protocollen. Enkele van de grootste platforms zijn Maker, Curve en Compound.

DeFi platforms lokken investeerders met de belofte van enorme rendementen op hun leningen en spaargeld. Ze worden echter steeds vaker het doelwit van hackers en fraudeurs. Volgens blockchain-analyse bedrijf Elliptic is er in 2021 meer dan $10 miljard verloren gegaan aan DeFi oplichting en diefstallen.

De BIB zei te geloven dat de risico’s rond DeFi momenteel beperkt zijn tot de cryptomarkten. In de toekomst zou de groei van DeFi echter kunnen zorgen voor grote risico’s voor de financiële stabiliteit. De groep wees op ernstige kwetsbaarheden in de sector waaronder transacties met een hoge hefboom, liquiditeitsproblemen en een gebrek aan buffers zoals traditionele banken.

Bron: CNBC
Foto: iStock