De markt van Bitcoin-miners wordt steeds concurrerender en daarom stijgen de kosten van miners. Volgens een nieuw onderzoek van Fundstrat is de break-even prijs van een groot aantal miners momenteel 8.500 dollar.

Miners zijn dus nog zeker winstgevend, want de prijs per bitcoin is zo’n 10.000 dollar. Dat verklaart bijvoorbeeld dat de hashrate van de Bitcoin stijgt, en onlangs all-time-highs bereikte.

Fundstrat is een onderzoeksfirma op Wall Street. En beschouwt naast cryptomunten bijvoorbeeld ook de aandelenmarkten. Een van de oprichters van de firma is Thomas Lee, een bekende bitcoinbull.

Hoewel miners (met een Antminer S9) een break-even prijs van 8.500 dollar hebben, zullen ze boven de 7.300 blijven produceren.

Nieuwe miners produceren tegen 5.000 dollar

Een van de meest populaire miningmachines is de Antminer S9. Toch is dit model alweer een paar jaar op de markt. Ondertussen zijn er weer nieuwere, efficiƫntere modellen op de markt gekomen, volgens Fundstrat.

Deze modellen, zoals de Innosilicon T3+, kunnen tegen een all-in prijs van 5.126 dollar produceren. Bij de berekeningen gebruikte de onderzoeksfirma overigens een elektriciteitsprijs van 0,06 dollar per kWh.

De kosten per bitcoins bestaan uit twee delen. Namelijk de cashkosten per bitcoin, het donkerblauwe vlak. Bijvoorbeeld de elektriciteiten opslag. Daarnaast is er nog het lichtblauwe vlak dat de afschrijving van de miningmachines vertegenwoordigd.

Nieuwe machines hebben dus wel een hogere afschrijving per bitcoin, maar werken veel efficiƫnter, waardoor ze minder elektriciteit gebruiken. En dat is een van de grootste kostenposten voor een bitcoin.

Bron: Twitter

Foto: iStock

Reacties