De Bitcoin zal de cryptomarkt blijven domineren in 2020, omdat het een aantal voordelen heeft ten opzichte van alle andere cryptomunten. Ook wel altcoins genoemd. Althans dat is de conclusie van de academici Konrad S. Graf.

Graf schrijft al geruime tijd over de Bitcoin in zijn academische papers. Daarin zoekt Graf naar de implementatie van de Bitcoin in het bredere economische systeem. Hij stuit hier op verschillende punten die de Bitcoin zijn unieke waarde geven, waardoor de digitale munt bijvoorbeeld nummer één in de cryptomarkt zal blijven.

Volgens Grant komt dat voornamelijk door de volgende vier eigenschappen van de munt:

#1 Schaarste

De Bitcoin is voornamelijk een betere vorm van geld, en dus ook beter dan andere cryptomunten, omdat er een beperkt aantal bitcoins zijn. Zo vat Grant samen:

Bitcoin zijn grootste voordeel… is het feit dat er niet zomaar nieuwe bitcoins kunnen worden uitgegeven. De manier waarop de uitgave wordt gecontroleerd zorgt voor relatief veel vertrouwen in de munt.

#2 Permissieloze waardeoverdracht

Om Bitcoin te versturen heb je geen goedkeuring nodig van enige autoriteit. Daarom is de munt ideaal geschikt voor iedereen om waarde te versturen. Politici kunnen dus geen invloed uitoefenen op de waardeoverdracht, waar dat in het huidige systeem wel kan.

In een wereld waar conventionele systemen worden gepolitiseerd, heeft de Bitcoin een voordeel dat het politiek neutraal is in de zin dat het door geen van de machtsblokken wordt gecontroleerd. Dat betekent dat iedereen de digitale munt kan gebruiken.

#3 Technische bekwaamheid

Naast de schaarste en de waardeoverdracht is de digitale munt enorm dominant qua techniek die achter de munt schuilgaat. Hiermee doelt Grant op de hashrate in het netwerk van de Bitcoin. De onderzoeker zegt het als volgt:

De Bitcoin heeft momenteel 97 exahashes die het netwerk beschermt. Bitcoin Cash heeft in vergelijking 2,5 exahashes, wat betekent dat de hashrate van de Bitcoin 39 hoger is dan de grootste digitale valuta concurrent.

#4 Het is geen entiteit

Het laatste grote voordeel van de Bitcoin op andere cryptomunten is dat er geen organisatie achter de munt zit. Tenminste geen organisatie waar politici naar toe kunnen om verhaal te halen. Volgens Grant werd de waarde hiervan dit jaar mooi duidelijk, door de Libra van Facebook.

Politici zijn niet blij dat Facebook een stablecoin als de Libra wilt lanceren. Daarom werd Facebook zijn CEO, Mark Zuckerberg, naar het Amerikaanse Congres geroepen om zijn acties te verantwoorden. Grant zegt hierover:

Er is geen CEO die naar Washington kan worden geroepen voor verhoor.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock

Reacties