De lang verwachte update van Ethereum zal in de komende 6 tot 8 weken daadwerkelijk live gaan. Dat zegt Ben Edgington, techneut bij ConsenSys. Ethereum 2.0 gaat dus nog in 2020 de lucht in, wat concreet betekent dat de blockchain van proof-of-work naar proof-of-stake transformeert.

Het team van Ethereum is al jaren bezig met een transformatie van het netwerk. De huidige blockchain kan namelijk lang niet genoeg transacties aan en is hierdoor niet geschikt voor mainstream gebruik. Daarom werkt men aan een nieuwe versie van de blockchain, genaamd Ethereum 2.0.

Ethereum 2.0: phase 0

De nieuwe versie zal in verschillende fases worden uitgerold. De eerste fase, phase 0, zal volgens Edgington dit jaar nog van de grond komen. Hij zegt:

Zover ik weet, zijn we klaar om te gaan: het stortingscontract komt in de komende dagen; de beacon chain genisis in de komende zes tot acht weken.

Het stortingscontact is een smartcontract in Ethereum 2.0 waarin zogenoemde stakers hun ethers (de munteenheid in Etherreum) in kunnen opsluiten. Dit is nodig voor het valideren van de blockchain aangezien Ethereum 2.0 gebruikt maakt van proof-of-stake.

De beacon chain genisis is de daadwerkelijke live gang van Ethereum 2.0 phase 0. Op dit moment zullen Ethereum stakers de blockchain gaan valideren en dus het werk van de huidige miners overnemen. Voor deze live gang moet wel een minimum van 500.000 ethers opgesloten zijn in het stortingscontract.

Volgende fases

Op het moment phase 0 live is, zal de blockchain nog hetzelfde werken als nu het geval is. Het enige verschil is dus dat stakers transacties valideren in plaats van miners. Dit betekent alleen nog niet dat de transitie naar Ethereum 2.0 gedaan is. Na phase 0 zal ook nog een phase 1 en phase 2 plaatsvinden.

Phase 1 is volgens kenners de meest kritische fase. Hier zal een schaalbaarheidsoplossing worden geïmplementeerd, genaamd sharding. Met sharding zal het Ethereum netwerk uit 64 verschillende chains bestaan die parallel aan elkaar lopen. Hierdoor zal er veel meer plek voor transacties in Ethereum ontstaan, zonder dat stakers die het netwerk onderhouden met enorm veel extra data worden belast.

Vervolgens zal in phase 2 optimalisatie plaatsvinden.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock

Reacties