Proof-of-Work

Wat is Proof-of-Work?

Proof-of-Work is het valideren van transacties en het creëren van blokken op de blockchain door middel van het inzetten van computerkracht. In tegenstelling tot Proof-of-Stake waar transacties worden gevalideerd door middel van het inzetten van cryptomunten. Proof-of-Work is op het moment van schrijven het meest dominante consensus protocol, zo gebruikt Bitcoin Proof-of-Work.

Hoe werkt Proof-of-Work?

Proof of WorkBij Proof-of-Work valideren nodes de transacties en creëren nodes blokken door middel van computerkracht. Er worden speciale computers gebruikt met veel rekenkracht. Deze computers zullen bepaalde wiskundige formules moeten oplossen om een nieuw blok te creëren. Dit wordt minen genoemd. Vaak heeft een normale computer niet genoeg rekenkracht om de complexe wiskundige formules op te lossen. Er moet speciale hardware worden aangeschaft, zoals ASIC’s en GPU’s.

In de vroege dagen van Bitcoin kon men nog wel met normale computers het netwerk bijhouden en nieuwe blokken creëren. Alleen wordt de moeilijkheidsgraad van de formules die moeten worden opgelost steeds moeilijker naarmate er meer blokken zijn gemined. Daarom is het nu vrijwel onmogelijk om bitcoins te mijnen als particulier. Echter zijn er wel andere blockchains die Proof-of-Work gebruiken en het minen van cryptomunten toegankelijk is voor particulieren.

Voordelen

Het grote voordeel van Proof-of-Work is dat het al zeer lang werkt en zich heeft bewezen in de praktijk. Daarnaast ondersteunt Proof-of-Work Bitcoin en Ethereum. Verder heeft men bij Proof-of-Work geen prikkel om de munten aan te houden in tegenstelling tot Proof-of-Stake. Daarom zal vrijwel 100% van de cryptomunten van het netwerk in vrije circulatie zijn.

Nadelen

Het grote nadeel van Proof-of-Work is dat het zeer veel energie consumeert. De computers die de wiskundige formules oplossen moeten veel rekenkracht gebruiken. Uit enkele studies blijkt dat het Bitcoin netwerk meer stroom gebruikt dan bepaalde landen. Dit is natuurlijk niet verantwoord, omdat het erg milieuvervuilend is. Daarnaast zal de stroom die gebruikt wordt betaald moeten worden in fiat geld. De miners zullen daarom hun cryptomunten moeten verkopen voor fiat geld. Dit geeft een verkoop druk en daarom zal het de netwerkwaarde drukken.

Ten slotte is een netwerk dat wordt ondersteund door Proof-of-Work gevoeliger voor een ‘51% attack’ dan een netwerk dat wordt ondersteund door Proof-of-Stake. Bij Proof-of-Work zijn de kosten van een succesvolle hack 51% van de apparatuur van de hashing power van het netwerk. Bij Proof-of-Stake heeft een hacker 51% van de marktkapitalisatie van het netwerk nodig om het netwerk succesvol te hacken.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock/Zapp2Photo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws