Het lang geanticipeerde nieuwe netwerk van Ethereum is op 1 december live gegaan. Op 13.00 uur Nederlandse tijd werd het ‘genesis block’ van de Beacon Chain getekend. Hiermee transformeert Ethereum succesvol naar het nieuwe proof of stake netwerk.

Voor iedereen ter wereld met ethers (Ethereum munten) is het nu mogelijk om de blockchain van de tweede grootste cryptomunt te valideren. Net zoals miners van de Bitcoin dit doen. Zo leveren de zo genoemde ‘stakers’ veiligheid, voeren ze transacties uit en krijgen ze munten. Geavanceerde hardware wordt nu alleen ingeruild voor ethers.

Een groot succes

De lancering van het nieuwe netwerk was een groot succes. Althans dat zijn de woorden van Superphiz, een prominent lid van de ETHStaker gemeenschap. Hij zei:

We durfden niet te dromen van een nog betere lancering dan we nu hebben gezien.

De reden dat de lancering zo succesvol was, is dat er een erg grote activiteit van stakers was. De Beacon Chain scanner liet een participatie van boven de 80 procent zien en dat wordt als erg hoog beschouwd.

Op dit moment liggen de opbrengsten voor iedere staker op 16,2% per jaar in ethers. Dit getal zal wel dalen naarmate meer mensen gaan staken. Grote brokers als Binance en Coinbase hebben bijvoorbeeld al aangegeven dat het voor klanten mogelijk is om te staken.

Hiermee wordt de drempel om te staken erg laag, want je hoeft geen eigen node te runnen en kan met minder dan 32 ethers (het minimum voor een eigen staker) uit de voeten. Wel ben je aan de andere kant afhankelijk van de broker.

‘Mr. F was here’

Iedere staker had de mogelijkheid om een boodschap achter te laten. Net zoals het genesis block van de Bitcoin een boodschap naar de financiële crisis bevat. De eerste boodschap van de Beacon Chain is ‘Mr. F was here’. Mr. F staat voor meneer Farenheit en is een pseudoniem van een Ethereum veteraan.

De veteraan zegt dat het slaat op het bekende nummer van Queen: “don’t stop me now, I am having such a good time”. Een mooie omschrijving hoe de gemeenschap van Ethereum zich voelt. Tevens kreeg de veteraan in deze naam een handtekening van Vitalik Butern, de bedenker van Ethereum.

Bron: Defiant

Foto: iStock