Ethereum 2.0, de nieuwe versie van Ethereum, kan van start gaan. Dit als gevolg van het Ethereum 2.0 deposit contract dat genoeg ethers wist te bemachtigen van verschillende personen. Op 1 december zal de tweede grootste blockchain ook op Proof-of-Stake gaan draaien.

Er wordt al jaren aan Ethereum 2.0 gewerkt en het bleef altijd onduidelijk wanneer de nieuwe versie werkelijk zou evolueren zodat het veel meer transacties aan kan. De mijlpaal om de eerste fase van Ethereum 2.0 in werking te zetten is nu bereikt. Zo is te zien op de pagina van Ethereum Launchpad.

Net op tijd

De Ethereum gemeenschap stelde zichzelf een deadline voor het behalen van een minimaal aantal gestake’te ethers in het deposit contract. Totaal was er een minimum van 524.288 ethers nodig. 4 uur voor de deadline van 24 november werden er nog meer dan 150.000 ethers in het contract gestopt.

Zo is bijvoorbeeld op een afbeelding van Dune Analytics te zien.

unknown-2-2

Het minimale aantal ethers heeft te maken met veiligheidsredenen. Hoe meer ethers in het contract, hoe veiliger de blockchain van Ethereum zal zijn. Dit werkt hetzelfde als bij de Bitcoin en de hoeveelheid computerkracht achter net netwerk.

Proof-of-Work blijft nog bestaan

De fase die volgende week live gaat, houdt in dat Ethereum op Proof-of-Stake gaat draaien. Deze fase zal niets veranderen aan de huidige blockchain. Sterker nog, het Proof-of-Work mechanisme waar Ethereum nu op draait, zal tijdelijk in parallel blijven bestaan.

Bij Proof-of-Stake wordt de blockchain draaiende gehouden en beveiligd door iedereen die hun cryptomunten opsluit in een digitaal contract. Daarvoor heb je een normale computer nodig die het netwerk kan onderhouden en transacties kan valideren.

Bij Proof-of-Work werkt dit een stukje anders. Hier wordt de blockchain draaiende gehouden door computerkracht. Cryptomunten worden hier ingeruild voor geavanceerde computers, die speciaal zijn ingericht om op hoge snelheid berekeningen uit te voeren.

Op het moment is Ethereum dus nog een hybride vorm van de twee mechanismes.

Bron: Coindesk

Foto: iStock