Een grote mijlpaal voor de tweede grootste cryptomunt ter wereld. Ethereum bestaat 5 jaar! Op 30 juli 2015 kreeg het smartcontractplatform leven en sinds die tijd is veel veranderd. Mede dankzij Ethereum zelf.

Ethereum breidde de use case van de blockchain uit dankzij een complexere toepassing van slimme contracten. Dit zijn digitale protocollen die zichzelf uitvoeren, waardoor verschillende (digitale) processen automatisch kunnen. Dat brengt een efficiëntere werking met zich mee.

In de jaren dat Ethereum bestaat heeft zich zelfs een heel leger aan concurrenten ontwikkeld, zoals EOS, Tron of Cardano. Ondanks de nieuwere technologie van de platformen kunnen ze nog niet aan de koning der slimme contracten tippen. Zo staat het gebruik op Ethereum op een hoogtepunt, zoals dataleverancier CoinMetrics.io tweette.

Kroonjuweel DeFi

Het hoge gebruik op Ethereum is te verklaren met een nieuwe use case die zich op het platform ontwikkelt, genaamd Decentralized Finance (DeFi). Althans dat laat mediaplatform EWN weten.

DeFi zijn applicaties op Ethereum die verschillende financiële processen automatiseren en dus efficiënter maken. Je moet denken aan handelen, verzekeren, gokken of swappen.

Het hoge gebruik is aan verschillende statistieken af te lezen. Bijvoorbeeld de hoeveelheid waarde die in DeFi-applicaties ligt opgeslagen. Veel applicaties hebben namelijk onderpand nodig om te functioneren.

De toekomst

Ondanks de huidige prestaties staat de belangrijkste gebeurtenis nog op de agenda van de digitale munt. Zo zijn techneuten nog steeds hard aan het werk om de nieuwe software van Ethereum te lanceren. Deze wordt ook wel Ethereum 2.0 genoemd en moet vele malen meer transacties doorlaten, waardoor de ontwikkeling van decentrale applicaties door kan gaan. Momenteel zijn de limieten van de huidige blockchain namelijk inzicht.

Wanneer Ethereum 2.0 lanceert is onduidelijk. Zo zou het eigenlijk in juli al live moeten gaan. Helaas voor Ethereum duurt dat wederom langer. Volgens de voorman Vitalik Buterin moet en zal de nieuwe code dit jaar live gaan. Op dit moment staat de lancering gepland voor november 2020, zo laten techneuten weten.

Bron: EWN

Foto: iStock

Reacties