De Europese Commissie heeft haar plannen voorgesteld om crypto’s te reguleren. Het zal haar eerst poging zijn om toezicht te houden op deze ontluikende technologie. Volgens de Europese Unie is de toekomst van financiën digitaal, maar het is belangrijk om eventuele risico’s zo veel mogelijk te beperken.

De nieuwe wetgeving is bedoeld om de risico’s voor beleggers te beperken. Tegelijkertijd wil deze ook rechtszekerheid bieden aan degenen die crypto’s uitgeven.

Een van de doelstelling van de nieuwe wetgeving is dat deze de marktfragmentatie in Europese Unie moet verminderen. Veel aanbieders van digitale financiering werken op dit moment slechts binnen één lidstaat.

Het nieuwe plan houdt in dat crypto-bedrijven, die door één van de 27 EU-lidstaten zijn geautoriseerd, hun diensten in alle andere lidstaten zullen kunnen aanbieden.

Strenge regels

Tegelijkertijd zullen er strenge regels komen voor bedrijven die zogenaamde “stablecoins” uitgeven. Dit zijn virtuele munten die bedoeld zijn om hun waarde vast te houden ten opzichte van een bepaalde activa zoals bijvoorbeeld de dollar. Hierdoor zou de volatiliteit, waar de meeste crypto’s mee te kampen hebben, verminderd worden.

In het verleden hebben deze “stablecoins” echter al voor de nodige controverse gezorgd. Men vroeg zich af of de emittenten wel over de nodige reserves beschikten om deze te ondersteunen.

De nieuwe regels zullen zeker gevolgen hebben voor libra, het crypto-project dat vorig jaar door Facebook werd aangekondigd. De aanvankelijke visie van Facebook op libra zou zijn ondersteund door een reserve van meerdere valuta’s.

Het bedrijf heeft sindsdien het roer omgegooid na een tegenvaller door de toezichthouders. Deze maakten zich zorgen dat dit het financiële systeem zou kunnen verstoren.

Het kan echter nog meer dan een jaar duren voordat de nieuwe regelgeving effectief in voegen treedt.

Valdis Dombrovski, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie, stelt:

Het wetgevingsproces zal waarschijnlijk langer dan een jaar duren. Dit hangt af van hoeveel prioriteit er aan deze zaak gegeven wordt.

Bron: CNBC

Foto: iStock