Op zondag kondigde de Amerikaanse centrale bank een nieuw, enorm opkoopprogramma aan. Ook wel QE genoemd. Volgens verschillende marktkenners zal deze de Bitcoin, als verzekering tegen het financiële systeem, een enorme boost geven.

De Fed kondigde aan om 700 miljard dollar aan staatsobligaties en hypotheken op te kopen, zonder daar een specifieke tijdlijn aan te plakken. Daarnaast verlaagde de bank ook de rente, oftewel de prijs van geld, met één procent naar nul.

Met QE pompt de centrale bank geld in het financiële systeem in ruil voor activa. Het effect daarvan zijn hogere activa prijzen. Althans zo schreef econoom Frances Coppola al eerder:

Wat QE doet is het verhogen van activaprijzen over de gehele breedte en dus ook van alternatieve activa zoals bitcoins.

Geen cash, dus bitcoins

Simon Peters, marktanalist bij eToro, is het met Coppola haar aanname eens. Daaraan voegde de analist toe dat de markt weer naar activa als bitcoin gaat kijken, eenmaal het aantal coronagevallen buiten China afneemt. Peters zei:

Het sentiment onder beleggers kan verschuiven naar ‘Nu hebben we al deze cash en met de toename van het geldaanbod, wat ga ik ermee doen en waar ga ik heen?’

De analist voegde toe dat het aanhouden van cash niet gunstig is met het toegenomen aanbod ervan. Door het gestegen aanbod cash worden crypto’s juist interessant. Hij verwoordde het als volgt:

Cash hebben is in deze situatie niet bevorderlijk, omdat de munt wordt gedevalueerd en je koopkracht verliest. Dus waar ga je heen? Dat is waar bitcoins en andere crypto’s interessant worden.

Caltillon effect

Al voor de aankondiging van de huidige QE waren er stemmen die zeiden dat de monetaire verruiming voordelig is voor de Bitcoin. Bijvoorbeeld analist Pierre Rochard. De Bitcoin is een deflationaire activa, waardoor het altijd zijn koopkracht behoudt. Volgens de analist erg interessant, omdat de dollar inflationair is en daardoor zijn koopkracht niet behoudt.

Hij legde het eens uit met een tweet:

Bron: Coindesk

Foto: iStock