De Amerikaanse centrale bank kijkt actief naar de mogelijkheden om een volledig digitale dollar uit te geven. Dat doet het om de wereldwijde hegemonie van de dollar te beschermen. Zo zei Rob Kaplan, president van de Federal Reserve Bank of Dallas.

Volgens Kaplan is er veel discussie binnen de Fed over de status van de dollar. Momenteel is de dollar nog de munt met de meeste aanzien ter wereld. En dat geeft de Verenigde Staten veel voordeel, zoals een lagere rente op staatsleningen.

Maar binnen de Fed is men zich er van bewust dat deze status niet voor altijd zal blijven bestaan. En daarom kijkt men naar alternatieven, zodat de dollar zo lang mogelijk de sterkste munt ter wereld blijft. Een van die alternatieven is een volledig digitale dollar. Kaplan zei:

Bij de Fed hebben we nog niet besloten om een digitale munt te ontwikkelen. Maar het is iets waar we actief naar kijken en bespreken.

Angst voor hogere rente

Binnen de Fed ziet men ook dat de staatsschuld van de Verenigde Staten enorm hoog is. Hierdoor kan een kleine stijging van de rente op staatsobligaties al snel een zeer grote stijging in de rentelasten tot gevolg hebben.

En als de dollar zijn wereldwijde reservestatus verliest, dan kan dat makkelijk een stijging van de rente voor de Amerikaanse staat tot gevolg hebben. Zo legde Kaplan uit:

De dollar is misschien niet voor altijd de reservemunt van de wereld. En als dat verandert, kan je makkelijk 100 basispunten stijgen. Over 20 biljoen dollar is dat veel geld. Als we opeens 200 miljard dollar per jaar extra moeten betalen, hebben we een enorm probleem. Dus het is iets wat we heel nauwlettend in de gaten houden.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Reacties