De Japanse bank Mizuho Financial Group maakte onlangs bekend dat het op 1 maart zijn eigen cryptomunt zal lanceren. Deze zal de J-Coin worden genoemd en is bestemd voor alledaagse betalingen van consumenten.

De J-Coin zal overigens een waarde hebben gelijk aan 1 Japanse yen (ongeveer 1 eurocent). De munt is dus een stablecoin en  zal worden gebruikt om de cashloze maatschappij in Japan te promoten.

Mizuho heeft in totaal 1,8 biljoen dollar onder beheer. De bank heeft voor de J-Coin een partnerschap met 60 verschillende financiële instellingen gesloten die gezamenlijk 56 miljoen particuliere klanten hebben.

Het doel van de Japanse bank is om in een paar jaar minimaal 300.000 winkels te hebben die de J-Coin accepteren en minstens 6,5 miljoen gebruikers te hebben.

J-Coin is een doorbraak

Volgens Tatsufumi Sakai, de CEO van Mizuho is de J-Coin een nieuwe doorbraak in de financiële technologie en het test het beeld dat banken verantwoordelijk zijn voor betalingen. Zo stelde hij:

Door de komst van nieuwe technologieën in de wereld van digitale betalingen wordt de logische gedachte dat betalingen door financiële instellingen worden verricht getest.

Gebruikers van de J-Coin kunnen kosteloos geld overmaken van hun bankrekening naar hun eigen J-Coin portemonnee. Ook zal men voor het gebruik van de J-Coin geen kredietchecks hoeven te ondergaan en de dienst zal toegankelijk zijn voor kinderen onder de 18 volgens het Japanse mediaplatform Nikkei.

Daarnaast zal de J-Coin betalingen flexibeler maken. Bijvoorbeeld doordat rekeningen makkelijk kunnen worden gedeeld.

Mizuho is niet uniek

De J-Coin is overigens niet de enige cryptomunt uitgebracht door een bank. Onlangs werd bekend dat J.P. Morgan zijn eigen JPM Coin test. Deze zal alleen worden gebruikt voor betalingen binnen de bank.

Maar ook de Japanse bank Mitsubishi UFJ Financial Group heeft plannen om een stablecoin te ontwikkelen. Deze zou ook gekoppeld zijn aan de Japanse yen.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock