Wie denkt dat het coronavirus alleen effect heeft op de traditionele markten, heeft het mis. Miners die naar bitcoins zoeken voelen namelijk ook de impact. Dat valt af te zien aan de groei van de hashrate, die aangeeft hoeveel miners actief zijn.
De miningindustrie is bijna helemaal gevestigd in China, waar het coronavirus is uitgebroken. Door het virus zouden miners moeite hebben met het vernieuwen van de apparatuur, waardoor de groei van de hashrate vertraagt. Tenminste dat stelt Jason Wu, mede-oprichter en CEO van DeFiner:
De uitbraak kan de transitie van oude apparatuur naar nieuwe hebben vertraagd en daarmee de groei van de moeilijkheidsgraad van mijnen hebben vertraagd.
Groei van hashrate pauzeert
Dat de hashrate minder hard groeit dan voorheen is te zien aan de moeilijkheidsgraad om bitcoins te delven. Ook wel de ‘mining difficulty’ genoemd. Hoe harder de hashrate stijgt, hoe moeilijker het wordt voor miners om bitcoins te delven.
Iedere twee weken past het algoritme van de Bitcoin deze moeilijkheidsgraad aan. Volgens data steeg deze in de afgelopen twee weken met 0,52 procent. Dat is fors minder dan de vorige stijgingen van 4,67 en 7,08 procent.
Volgens Wu upgraden veel miners nu hun apparatuur, omdat de halving voor de deur staat. Door de halving gaan miners nog maar de helft verdienen ten opzichte van nu, dus is het logisch dat zij naar nieuwere, efficiëntere apparatuur zoeken.
Veel miners schrijven oude apparatuur af en kopen nieuwe en krachtigere apparatuur, omdat we dichter bij de halving komen.
Nu lijkt hier een pauze in te zijn gekomen en een reden daarvoor zou volgens Wu weleens het coronavirus kunnen zijn.
Bron: Coindesk
Foto: iStock