De berenmarkt voor cryptomunten duurt voort en zo ook voor Ethereum. Ondanks de daling in prijs groeit de blockchain van Ethereum. Maar dat is niet perse een positieve trend, want Ethereum wordt daardoor een stuk minder decentraal.

Omdat de blockchain van Ethereum zo groot is, kunnen veel partijen de opslag van deze niet meer aan. Daardoor wordt de blockchain van Ethereum steeds meer afhankelijk van een centrale partij.

Die partij is Infura. Infura synchroniseert nu namelijk de blockchain van Ethereum voor een groot aantal kleine partijen die het niet meer aankunnen. Die kleine partijen zijn vaak decentrale applicaties die op het Ethereum netwerk moeten draaien.

The Block – een mediaplatform voor crypto – illustreert de groei van de Ethereumblockchain:

De kosten om een decentrale applicatie op de Ethereumblockchain te laten draaien zijn door de groei van de blockchain gestegen. Zo kost het al snel 1.200 dollar per maand, zonder dat daar een directe opbrengst tegenover staat.

Halvering van het aantal nodes

Door de hoge kosten laten de kleine decentrale applicaties de synchronisatie van de blockchain dus uitvoeren door Infura.

Maar als Infura een van de weinige partijen is die een kopie heeft van de Ethereumblockchain, hoe decentraal is Ethereum en de decentrale applicaties op het netwerk dan nog?

Zo is het aantal nodes op de blockchain van Ethereum enorm snel afgenomen. Dat is te zien in de volgende grafiek van The Block.

Een node is een computer die de blockchain van Ethereum valideert en synchroniseert. Net zoals een decentrale applicatie dat zou moeten doen om op de blockchain van Ethereum te kunnen opereren.

Sinds april 2018 is het aantal nodes op het netwerk van Ethereum al gehalveerd. En de trend zet zich door. Dat is een direct gevolg van de groei van de blockchain.

Zo is de blockchain van Ethereum nu al groter dan 120 gigabyte aan data.

Bron: The Block

Foto: iStock