Cryptomunten vormen nog lang geen gevaar voor de Amerikaanse dollar. Dat zei de hoofdeconoom van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) onlangs. Dat komt vooral omdat cryptomunten een gebrek aan infrastructuur en wereldwijde acceptatie hebben.
Momenteel is de Amerikaanse dollar de reservemunt van de wereld. Dat wil zeggen dat het wordt gebruikt voor de meeste transacties op aarde en ook als een van de veiligste munten wordt gezien.
De hoofdeconoom van het IMF, Gita Gopinath, ziet de dollar nog lang bovenaan staan als reservemunt. Ze zei:
De ontwikkeling in de betalingstechnologie gaat niet in op fundamentele kwesties dat er voor nodig is om een resservevaluta te zijn. De status van de dollar wordt versterkt door instellingen, de rechtstaat, de wet en een geloofwaardige bescherming voor investeerders dat de V.S. biedt.
Verzet tegen dollar
Toch luidt er soms twijfel over de dollar. Bijvoorbeeld door het beleid van de Amerikaanse centrale bank, die zeer veel dollars bijdrukt, zonder dat daar enig onderpand tegenover staat. Verschillende cryptomunten, zoals de Bitcoin, kunnen niet worden bijgedrukt.
Daarnaast maken de digitale munten gebruik van nieuwe technologie, waardoor ze bijvoorbeeld beter in een digitale wereld passen. Reden voor verschillende marktkenners om te geloven dat digitale munten de status van de dollar kunnen uitdagen.
Niet heel lang geleden zei de voorzitter van de Engelse centrale bank, Mark Carney dat een digitale munt uitgegeven door de centrale bank een goed idee kan zijn in de huidige wereld.
Dollar momenteel oppermachtig
Momenteel heeft Gopinath wel gelijk. Want digitale munten zijn slechts een speldenprik in de wereldwijde handel. De dollar is nog steeds goed voor ruim de helft van de wereldwijde transacties, zoals te zien is op een afbeelding van het IMF.
Bron: Coindesk
Foto: iStock