HSBC, een van de grootste banken ter wereld, zal volgend jaar 20 miljard dollar aan activa op de blockchain plaatsen. Dat meldde Reuters op woensdag. De Britse bank zal gebruik maken van een platform, genaamd Digital Vault, met als onderliggende technologie de blockchain.

De activa waar het omgaat zijn de priv├ęplaatsingen van de bank zelf. Dat zijn effecten direct uitgegeven aan grote beleggers. De waarde van deze plaatsingen heeft momenteel een waarde van 50 miljard dollar. HSBC zal dus 40 procent naar de blockchain verplaatsen.

En wel met een goede reden. Want via de blockchain kunnen deze activa vele malen effici├źnter worden beheerd. Zo scheelt het de bank een hoop papierwerk en kunnen beleggers ten alle tijden in realtime de waarde en situatie van hun activa inzien.

Een enorme groeimarkt

Met deze actie van HSBC mag het dus duidelijk zijn dat activa op de blockchain plaatsen een grote toekomst in het verschiet heeft. Vooral voor de plaatsingen van private activa, die niet in de toegangbare markt worden verhandeld.

HSBC ziet deze markt hard groeien in de komende jaren. Dat komt grotendeels door het lage rentebeleid van centrale banken. Want door de lage rentes zullen beleggers in andere hoeken naar rendement moeten zoeken. Een van die hoeken zijn de private plaatsingen van bedrijven in de vorm van eigen vermogen of schuld.

De Britse bank schat dat deze markt in 2022 een omvang heeft van 7,7 biljoen. Dat is 60 procent meer dan vijf jaar geleden. Daarnaast zullen vermogensbeheerders steeds positiever kijken naar deze plaatsingen, volgens de bank. En dat biedt dus kansen voor de blockchaintechnologie.

Bron: Reuters

Foto: iStock

Reacties