Blockchain is een verre van te vertrouwen technologie en is daarom breekbaar. Tenminste als we Mark Mobius mogen geloven. Hij is een gerespecteerde belegger en beheerde ooit meer dan 50 miljard dollar. Volgens Mobius is het gevaarlijk dat mensen een blind vertrouwen hebben in de nieuwe technologie.

De blockchain is de onderliggende technologie van cryptomunten. En daarom zijn ook cryptomunten breekbaar, volgens de legendarische belegger.

Veel mensen zeggen, ‘blockchain is onbreekbaar’. Nee, het is breekbaar. Alles wat is gecreĆ«erd door de mens is breekbaar. En het kan een grote crisis veroorzaken.

Tot op het heden is de Bitcoin, de grootste cryptomunt ter wereld, nog nooit gehackt. Of tenminste de blockchain van de Bitcoin. Maar dat hoeft niet te betekenen dat dit nooit zal gebeuren. Een andere cryptomunt, zoals Ethereum Classic, is bijvoorbeeld wel eens gehackt.

Blockchain is een risicovolle situatie

Mobius vergelijkt cryptomunten met de Amerikaanse dollar. Want volgens de belegger zijn digitale munten gebaseerd op vertrouwen van mensen. Zoals de dollar dat ook is.

Er is een hele generatie mensen die vertrouwen hebben in het internet. Ze hebben vertrouwen in deze cryptomunten. Dat is alles wat nodig is. Mensen geloven in de Amerikaanse dollar, omdat ze geloven dat je met dollars iets kan kopen.

Alleen de dollar wordt gegarandeerd door de Amerikaanse overheid, en cryptomunten niet. Cryptomunten berusten op de blockchaintechnologie. En dat is risicovol, gelooft Mobius.

Volgens mij beginnen mensen zich nu te realiseren dat dit een heel, heel risicovolle situatie is. En trouwens, ik geloof dat blockchain een heel erg risicovolle situatie is.

‘Cryptogoud’ wel interessant

Het betekent niet dat Mobius helemaal niets in cryptomunten ziet. Want een cryptomunt met goud als onderpand zou de belegger wel zien zitten. Hij zei:

Als er een cryptomunt is met goud als onderliggende waarde en er is een overeenkomst en het heeft moderne verbinding, dan kan het zeker iets interessants worden.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties