De Amerikaanse aanklager in New York heeft een van de hoogste leiders van het OneCoin project gearresteerd. OneCoin staat er om bekend meerdere miljarden te hebben gestolen van investeerders. Dat deed het project door een piramidespel.

De aanklager van New York arresteerde Konstatin Ignatov. Naast de arrestatie klaagde de rechtbank van New York Konstatin Ignatov ook aan. Samen met een andere hoog geplaatste leidster, Ruja Ignatova.

De twee worden beschuldigd volgens de rechtbank van New York dat ze schuldig zijn aan fraude, fraude met effecten en het witwassen van geld. Dit deden ze door een piramidespel en zo verloren investeerders in OneCoin miljarden dollars.

Hoe OneCoin werkte

OneCoin werkte door de verkoop van bepaalde cryptopakketten. Het erom dat leden een cryptopakket verkochten aan nieuwe leden. Als dit lukte, dan kregen de verkopers een commissie. Dit ging door en door en zo groeide de piramide.

Op het moment telt OneCoin drie miljoen gebruikers volgens de eigen data van het project.

OneCoin stelt echter dat de ontwikkeling van het project en de populariteit door een natuurlijke wijze tot stand kwam. Maar de aanklacht van de rechtbank van New York stelt dat dit niet waar is.

Gebaseerd op leugens en bedrog

Geoffrey Berman, procureur van de rechtbank van New York gaf toelichting op de aanklachten tegen OneCoin. Hij stelde:

De verdachten creëerde een miljarden cryptobedrijf gebaseerd op leugens en bedrog.

Daarnaast stelde Berman dat het project hoge rendementen beloofde met een minimaal risico. Maar, zoals gezegd, was dit een piramidespel. Het had niets met technologie te maken volgens Berman.

Beleggers werden het slachtoffer terwijl de beklaagden rijk werden.

Eerdere OneCoin arrestatie

Een andere hoge leider van het OneCoin project, Mark Scott, werd vorig jaar al gearresteerd.

Ruja Ignatova waar ook een aanklacht tegen is, is niet gearresteerd door de Amerikaanse autoriteiten. Zij zal in India terecht staan.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock