De Amerikaanse regering, onder leiding van Donald Trump, heeft eind 2017 de bitcoinbubbel bewust laten knappen. Het middel wat hiervoor werd gebruikt, waren bitcoin futures. Dat zei Christopher Giancarlo, toen der tijd voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Bitcoin futures werden eind 2017 geïntroduceerd en werden met open armen ontvangen door de cryptomarkt. Maar volgens Giancarlo was het een plan van verschillende autoriteiten in de Verenigde Staten. De ex-voorzitter van de CFTC zei:

Een van de niet vertelde verhalen uit het verleden is dat de CFTC, de Treasury, de SEC en de directeur [van de National Economic Council] Gary Cohn geloofde dat het in de praktijk brengen van bitcoin futures de bubbel in de markt zou laten knappen.

Futures het middel

In aanloop naar de bitcoin futures schoot de prijs per bitcoin enorm hard omhoog. Op 17 december 2017 bereikte een bitcoin een hoogtepunt van bijna 20.000 dollar per munt. De futures kwamen op 1 december bij de Chicago Mercantile Exchange (CME) en op 18 december bij de CBOE Futures Exchange in de praktijk.

Daarna daalde bitcoin, zoals de Amerikaanse autoriteiten geloofde. De reden hiervoor is simpel, omdat bitcoin futures ook de mogelijkheid bieden om short te gaan. Dat betekende dat men voor het eerst gemakkelijk op een prijsdaling van bitcoin kon speculeren.

En volgens Giancarlo zou dat de markt tot een realistischere prijs brengen:

Ik communiceerde met Steven Mnuchin van de Treasury en Gary Cohn. We geloofden dat het professionele geld de markt tot wederkeer kon brengen. En dat is precies wat gebeurde.

Les van financiële crisis

De actie in de cryptomarkt heeft zijn oorsprong in de financiële crisis van 2008, zo zei Giancarlo. Toen werd de autoriteiten verweten dat ze geen actie ondernamen om de huizenbubbel te laten knappen.

Deze kritiek wilden de autoriteiten deze keer koste wat het kost voorkomen. En daarom werden de bitcoin futures geïntroduceerd.

Bron: Coindesk

Foto: iStock