Het Lightning Network, de schaalbaarheidsoplossing van de Bitcoin, wordt meer en meer gecentraliseerd en daarmee is het vatbaarder voor aanvallers. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek naar het netwerk.

Het Lightning Network dient als een tweede laag op de blockchain van de Bitcoin. Hier zijn betaling niet gebonden aan de regels van de blockchain waardoor ze veel sneller en op een grotere schaal verstuurd kunnen worden.

Toch is het netwerk nog niet klaar voor massa-adoptie. Dat bewijst het recente onderzoek ‘Lightning Network: a second path towards centralisation of the Bitcoin economy‘. Een van de onderzoekers is overigens Christian Decker, een medewerker van Blockstream. Blockstream is één van de machtigste bedrijven in het ecosysteem van de Bitcoin en een voorstander van het netwerk.

‘Split attacks’

In het Lightning Network worden betalingen uitgevoerd door nodes die een wallet hebben. Dus niet door miners, zoals dat op de blockchain gebeurt. De onderzoekers vonden dat 10 procent van alle nodes 80 procent van alle bitcoins bezit.

Deze “oneerlijke verdeling van de rijkdom” maakt het netwerk volgens de onderzoekers kwetsbaar voor aanvallen. Zogenoemde ‘splits attacks’. Deze aanvallen zouden het netwerk kunnen verdelen, waardoor gebruikers niet meer in staat zijn om bitcoins naar iedereen in het netwerk te versturen.

De nodes met veel fondsen in bezit zorgen voor centrale punten in het netwerk. Hier gaan dus veel betalingen langs. Eenmaal deze nodes worden aangevallen, en niet meer actief kunnen zijn, dan zal dat een groot gemis zijn voor het netwerk. Het onderzoek luidde:

Door deze ‘hubs’ te verwijderen zal het netwerk in veel verschillende delen doen splitsen… dat betekent dat het netwerk kwetsbaar is voor zogenoemde split attacks.

Tijdelijk probleem

Wel is het zo dat deze bevindingen niet het einde van het netwerk betekenen. Zo tweette Decker dat het een tijdelijke kwetsbaarheid is, omdat techneuten nu al werken aan oplossingen om het probleem te verhelpen.

Bron: Coindesk

Foto: iStock